OTKAZANO 60 ODSTO ARANŽMANA TURISTA IZ KINE: Šteta će tek biti procenjena
Otkazani aranžmani, Foto: EPA/Diego Azubel

otkazano

OTKAZANO 60 ODSTO ARANŽMANA TURISTA IZ KINE: Šteta će tek biti procenjena

,,Konačna šteta će moći da se kaže tek kad prođe kriza'', rekao je Ljajić

Objavljeno:

Oko 60 odsto aranžmana kineskih turista u februaru i martu je otkazano, a ukupna šteta će tek biti procenjena, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i dodao da država sprema krizni plan aktivnosti, kako bi nadoknadila novac zbog nedolaska kineskih turista.

Ljajić je rekao da u Srbiju pojedinačno dolaze kineski turisti i dodaje da je za februar i mart otkazano oko 60 odsto grupnih aranžmana.

Dobro je, ističe, što još nema otkazivanja za drugu polovinu aprila kada u Srbiju dođe najveći broj turista iz Kine.

"Konačna šteta će moći da se kaže tek kad prođe kriza", rekao je ministar za RTS.

Navodi da evropska turistička komisija procenjuje da će kineskih turista u Evropi biti manje od sedam do 25 odsto.

"Veliki je raspon jer se ne zna koliko će trajati kriza, to znači da će biti manje za od milion do 3,7 miliona turista. Avio-kompanije dosta trpe, procenjuje se da će samo u prvom kvartalu šteta za njih biti između četiri i pet milijardi dolara", rekao je ministar turizma.

Ljajić ukazuje da država priprema krizni plan mera aktivnosti kako bi nadoknadila novac zbog nedolaska kineskih turista.

"Moramo da se preorijentišemo na najbrže rastuća tržišta, prošle godine su to bila rusko i nemacko trižište. Zatim jače kampanje za region. Moramo se okrenuti nekim novim tržištima odakle nije bilo turista, i četvrto je da računamo na rast broja domaćih turista, zato je važna akcija sa vaučerima", istakao je ministar turizma.

Najavljuje da će Vlada u četvrtak doneti odluku za preraspodelu sredstva za novih 60.000 vaučera.

"Činimo sve da umanjimo štetu zbog nedolaska turista", napominje ministar dodajući da Srbija neće uvoditi mere zabrane prema kineskim turistima, poput Rusije koja je zabranila ulazak kineskih turista.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.