JEZIVI ANTISRPSKI GRAFITI PREPLAVILI BEČ: Srpska ambasada hitno traži sastanak sa gradonačelnikom!
Uvredljivi grafit, Foto: Tanjug / Zoran Mirković

govor mržnje

JEZIVI ANTISRPSKI GRAFITI PREPLAVILI BEČ: Srpska ambasada hitno traži sastanak sa gradonačelnikom!

Ambasador Srbije u Beču Nebojša Rodić izjavio je da je iznenađen zbog pojave dva grafita u bečkom 12 okrugu (Majdlingu) koje sa sobom nose fašistički slogan i antisrpske poruke

Objavljeno:

Ambasada Srbije u Beču uputila je notu austrijskom Ministarstvu spoljnih poslova i Ministarstvu unutrašnjih poslova i zatražila reakciju austrijskih vlasti zbog antisrpskih grafita koji su se prošle nedelje pojavili u tom gradu.

Ambasador Srbije u Beču Nebojša Rodić izjavio je da je iznenađen zbog pojave dva grafita u bečkom 12 okrugu (Majdlingu) koje sa sobom nose fašistički slogan i antisrpske poruke.

Na jednom od grafita piše "Srbe na vrbe", a na drugom "Smrt psima i Srbima" sa ustaškim simbolom.

1 / 2 Foto: Tanjug / Zoran Mirković

- Te poruke Beč teško može da podnese - naveo je Rodić.

Grafiti su ispisani na dve zgrade koje se nalaze na udaljenosti jedna od druge od 50 metara, a u međuvremenu je neko precrtao reč Srbi.

- Posebno za nas Srbe ovakva poruka unosi jedan dodatni nemir, s obzirom na to da je reč o jednom sloganu koji je nastao dosta davno, pre više od 100 godina, ali je svoju prepoznatljivost na neki način stekao tokom Drugog svetskog rata, kada je bio jedan od najprepoznatljivijih ustaških slogana - podseća ambasador.

Takva poruka, kaže Rodić, plaši i zbunjuje građane koji žive u toj opštini, ali i u celom Beču i Austriji i ne može ostati bez reakcije zvaničnih državnih organa.

Ambasador je najavio da će tražiti razgovor i sa gradonačelnikom Beča Mihaelom Ludvigom, pošto je iskazao u više navrata spremnost za produbljenje saradnje sa zvaničnom Srbijom i ljudima koji su poreklom iz Srbije, a žive i rade u Beču.

Grafiti su ispisani tokom prošle nedelje, a ambasada Srbije je odmah reagovala i izašla na teren.

Ambasador Srbije u Beču očekuje da policija utvrdi tačno vreme crtanja i autora grafita, uz pretpostavku da na objektima i zgradama u okolini postoje kamere koje u tome mogu pomoći.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.