KUĆA AUTORA HIMNE O SVETOM SAVI KOJA JE POD ZAŠTITOM DRŽAVE SE URUŠAVA! Ništa od nje nije ostalo, građani BESNI!
Kuća Aleksandra Sandića, Foto: Wikipedia, Nebojša Mandić, Ilustracija

sramota

KUĆA AUTORA HIMNE O SVETOM SAVI KOJA JE POD ZAŠTITOM DRŽAVE SE URUŠAVA! Ništa od nje nije ostalo, građani BESNI!

Njegova rodna kuća u Zrenjaninu proglašena je za spomenik kulture i predstavlja jedinstven i redak očuvan primer panonske arhitekture s kraja XVIII veka

Objavljeno:

Aleksandar Sandić je bio srpski istoričar, prevodilac, pisac, profesor Karlovačke gimnazije i jedan od istaknutijih kulturnih delatnika i predvodnika srpskog nacionalnog pokreta u Južnoj Ugarskoj tokom druge polovine XIX veka.

Ponajviše je ostao upamćen kao lični sekretar Vuka Karadžića i bliski saradnik Svetozara Miletića, čijoj je Srpskoj narodnoj slobodoumnoj stranci i pripadao.

Pokrenuo je i uređivao više kalendara i listova, priredio je dve zbirke pesama, preveo nekoliko veoma značajnih knjiga sa nemačkog na srpski jezik i napisao na desetine novinskih tekstova, pesama, beseda i priloga u stručnoj periodici.

Ono što mnogi ne mogu da shvate je činjenica da je država dozvolila se kuća čoveka koji je toliko uradio za Srbiju, doslovno urušava pred našim očima.

Svako ko je prošao Karađorđevim trgom u Zrenjaninu mogao je da vidi da su u dvorištu Sandićeve kuće, koja važi za najstarije sačuvanu građevinu ovog tipa posečena stabla koja su ugrožavala stabilnost ionako trošnog objekta sa odlikama nemačke kolonističke kuće „jozefinskog perioda“ u Vojvodini.

Mnogi su se nakon ovakvog prizora zapitali da li će ovo ruglo koje se nalazi blizu centra grada biti rekonstruisano kako ne bismo dočekali da se potpuno uruši.

Većina ljudi konstatovala je da je sramotno ovo što se dešava, pogotovo ako uzmemo u obzir da je kuća pod zaštitom države.

Naime, zbog stanja u kome se nalazi Sandićeva kuća odavno je trebalo da bude rekonstruisana. Podignuta je podignuta 1790. godine. Kuća je poznata po tome što je pripadala poznatoj familiji Sandić, a u njoj se 1836. godine rodio Aleksandar Sandić, koji je u Beču studirao pravo i filologiju.

On je preminuo u Novom Sadu 15. aprila 1908. godine i tu je i sahranjen na Almaškom groblju. Njegova rodna kuća u Zrenjaninu proglašena je za spomenik kulture i predstavlja jedinstven i redak očuvan primer panonske arhitekture s kraja XVIII veka (podignuta je 1790. godine), ali se već godinama nalazi u lošem i zapuštenom stanju.

Sandić je dobio spomen-bistu u Zrenjaninu, u Aleji velikana u Karađorđevom parku, nedaleko od svoje rodne kuće.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.