ZAHTEVI SPC SU ZASNOVANI NA FALSIFIKATIMA, SVEŠTENIKA TAMO IMAJU KOLIKO CG VOJNIKA: Skandalozan nastup istoričara
Milivoj Bešlin, Foto: Printscreen

o brojnim temama

ZAHTEVI SPC SU ZASNOVANI NA FALSIFIKATIMA, SVEŠTENIKA TAMO IMAJU KOLIKO CG VOJNIKA: Skandalozan nastup istoričara

Imovina koja je do tada pripadala nezavisnoj državi Crnoj Gori i koju je koristila Crnogorska crkva, rekao je Bešlin, pripala je novoj Kraljevini SHS i stavljena je na raspolaganje SPC

Objavljeno:

Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je da su tvrdnje Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori povodom Zakona o veroispovesti zasnovane na "apsolutnim istorijskim falsifikatima i neistinama" i naveo da u Crnoj Gori zvanično ima oko 600 sveštenika SPC-a, a nezvanično je taj broj nekoliko puta veći i "približava se broju pripadnika Vosjke Crne Gore".

Bešlin je u intervjuu za međunarodnu TV "Al Džazira" rekao da "SPC u Crnu Goru dolazi nakon aneksije te države od Srbije 1918. i gašenja dotadašnje autokefalne Crnogorske crkve. Njene eparhije su i voljom dela njenih arhijereja, u jednom sa zakonske tačke gledišta teško prihvatljivom postupku, pripojene novostvorenoj SPC 1920. godine".

Imovina koja je do tada pripadala nezavisnoj državi Crnoj Gori i koju je koristila Crnogorska crkva, rekao je Bešlin, pripala je novoj Kraljevini SHS i stavljena je na raspolaganje SPC.

Posle takozvane Antibirokratske revolucije 1988. godine, velikodostojnici SPC, "nakon pokoravanja Crne Gore od Miloševića, iskoristili su pogodan trenutak i dotadašnju državnu imovinu prepisivali na ime crkve, a neretko i na svoja imena", rekao je Bešlin.

Dodao je da SPC odbija da se registruje u Crnoj Gori pod različitim i "potpuno budalastim" izgovorima, poput onoga da je ta crkva, koja je nastala 1920, starija od crnogorske države.

"Boravak sveštenika SPC-a u Crnoj Gori je vrlo netransparentan", nastavio je Bešlin.

Rekao je da ih "zvanično ima otprilike 600, a nezvanično je taj broj nekoliko puta veći i približava se broju pripadnika Vojske Crne Gore".

Protivljenje Zakonu o slobodi veroispovesti je samo izgovor za destabilizaciju Crne Gore, rušenje legalne vlade i stvaranje vanrednih okolnosti, iz kojih bi proizašlo poništavanje istorijske odluke o nezavisnosti i povratak Crne Gore pod okrilje Srbije - smatra Bešlin.

"To je krajnji cilj ovih okupljanja, koja se i politički i medijski i finansijski i obaveštajno usmeravaju iz dva poznata centra van Crne Gore", kazao je on.

Bešlin je ocenio "da pritisak koji dolazi iz Beograda ne bi mogao da se realizuje bez patronata Rusije i njene destruktivne balkanske politike".

Rekao je i da je "nacionalistička i autokratska" Srbija "opasnost za ceo region" i da se u Srbiji ideološka matrica nije promenila od osamdesetih godina 20. veka.

On je rekao da dodatni problem predstavlja to što je opozicija okupljena u Savez za Srbiju takodje nacionalistička.

"Mislim da je veoma lako osporavati 'Dveri' i (njihovog lidera Boška) Obradovića. Kod njih je sve jasno i to je jedan tip ruralnog i folklornog klerofašizma", rekao je Bešlin.

Ukazao je da su "ipak, mnogo veći problem fašisti i nacionalisti ‘s tašnama i mašnama’, koje ne prepoznajete uvek i na prvi pogled".

"Smatram da je stranka Vuka Jeremića ideološki najdublji, intelektualno najutemeljeniji i najfanatičniji pojavni oblik srpskog nacionalizma i neofašizma. Njihove rasističke filipike protiv gotovo svih okolnih naroda su svakodnevne. Krajnje netransparentno finansiranje te stranke iz inostranstva sa istočnih adresa i sumnjive obaveze koje prema finansijerima ima njihov partijski lider su posebna priča", naveo je Bešlin.

Za lidera Stranke slobode i pravde, Dragana Đilasa, rekao je ;da je "predvodnik srpskog opozicionog autoritarizma, jedan od očeva srpske tranzicijske korupcije, sutrašnji Vučić".

"Njegovo (Đilasovo) ponašanje na opozicionoj sceni i prema opozicionim medijima je potpuni ekvivalent Vučiću na državnom nivou", smatra Bešlin.

On je kao "razorno opasnu ideju, svojevrsnu nagaznu minu pod ceo region" koju je Đilas "podmetnuo", naveo Đilasov nedavni predlog da "njegov kum i trenutno najprominentniji ruski igrač u Srbiji Mlađan Đorđević bude predsednički kandidat te opozicije, koja ni po čemu ne nudi drugačiji koncept od aktuelnog režima".

"Takmičenje s Vučićem u nacionalizmu i autoritarizmu, snažan oslonac na Rusiju, protivljenje Evropskoj uniji i Zapadu u najširem smislu trenutno su najočitije manifestacije te lažne opozicione alternative", ocenio je Bešlin.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.