UPRAVO JE OBJAVLJENO! Ovoga se Milo Đukanović najviše plašio, IRINEJ JE DONEO ODLUKU!
Patrijarh Irinej, Foto: Tanjug

otkriveno

UPRAVO JE OBJAVLJENO! Ovoga se Milo Đukanović najviše plašio, IRINEJ JE DONEO ODLUKU!

Osim patrijarha na Svetosimeonskoj litiji učestvovaće i mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije sa četvoricom episkopa

Objavljeno: 09:48h

Patrijarh srpski Irinej predvodiće 29. februara litiju ulicama Podgorice povodom praznika Svetog Simeona Mirotočivog, najavio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u intervjuu za Televiziju Hram.

Osim patrijarha na Svetosimeonskoj litiji učestvovaće i mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije sa četvoricom episkopa.

Mitropolit crnogorsko-primorski je kazao da je Crkva i dalje na raspeću, a li da je i svedok i nosilac sile Hristovog vaskrsenja, koje svedoči čitavom svetu, a koje je naša jedina nada, dok je post, koji se približava, priprema svake duše za sretanje sa Hristom Gospodom.

Govoreći o Zakonu o slobodi veroispovesti, Amfilohije je istakao da je potreban propis o odnosu države prema crkvi i vjerskim zajednicama, ali ne ovakav kakav je donesen u Crnoj Gori.

Ukazao je da je vlast u Crnoj Gori nametala svoj stav u vezi s tim propisom i da je, i pored njihovih protesta i amandamana Skupštini Crne Gore, donesen zakon koji je u ovom trenutku jedinstven u Evropi.

“I u ovim državicama koje su nastale raspadom SFRJ doneti su ovi zakoni. Međutim, to su normalni zakoni. Jedino je u Crnoj Gori donet ovakav zakon. Oni se pozivaju na Venecijansku komisiju, a od nje su uzeli samo jedan mali delić, a ostalo, suštinsko, sve ignorisali, kao i naše primedbe. Hiljade primedbi je bilo. Neverovatno je da nameću jedno takvo bezakonje. To nije zakon”, istakao je mitropolit Amfilohije u interjuu za TV Hram.

On je naglasio da je prvi put u istoriji Crne Gore donet propis kojim je predviđeno podržavljenje hramova.

Govoreći o litijama, on je naglasio da je to veliki događaj i da se narod u Crnoj Gori po prvi put u 20. i 21. veku osetio ugroženim u samoj biti i vratio se Bogu i Crkvi od deteta do starca.

Amfilohije je kazao da je u pripremi inicijativa Ustavnom sudu za ukidanje spornog zakona, koja bi ubrzo trebalo da bude predata toj sudskoj instanci.

“Verska sloboda je elementarno ljudsko pravo, koje je zaštićeno i u Ujedinjenim nacijama i evropskim zakonima. U isto vreme, i imovina je zagarantovana svim tim zakonima i u Evropi i u Americi. Nadam se da će oni pomoći ovim našim Montenegrinima da i oni shvate da je to što rade na propast same Crne Gore”, rekao je Amfilohije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/https://m.cdm.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.