NAJNOVIJA VEST: Sedam osoba TESTIRANO NA KORONAVIRUS u Srbiji, stigli su REZULTATI!
Infektivna klinika Beograd, Foto: Printscreen/Twitter

koronavirus

NAJNOVIJA VEST: Sedam osoba TESTIRANO NA KORONAVIRUS u Srbiji, stigli su REZULTATI!

Kod većine je utvrđen sezonski grip, neki su zadržani na lečenju u Infektivnoj klinici, jer su imali ozbiljne gripozne upale pluća.

Objavljeno:

Od pojave novog koronavirusa u Kini na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije zbrinuto je sedam pacijenata kod kojih je postojala sumnja da su zaraženi, ali su laboratorijske analize pokazale da su svi negativni.

Reč je o građanima Srbije, ali i kineskim državljanima, koji su boravili u Kini i imali su simptome respiratorne infekcije.

"Niko od nih nije bio u direktnom kontaktu sa potvrđeno obolelima, niko od njih nije zdravstveni radnik koji je radio na lečenju obolelih, tako da je bila mala verovatnoća da su zaraženi", kaže za Tanjug direktor Infektivne klinike KCS doc. Goran Stevanović.

Bez obzira što je bila mala verovatnoća da su zaraženi, ispoštovani su protokoli, svi su izolovani dok nije stigla potvrda da su negativni.

Kod većine je utvrđen sezonski grip, neki su zadržani na lečenju u Infektivnoj klinici, jer su imali ozbiljne gripozne upale pluća.

Stevanović napominje da to za Infektivnu uobičajen način rada, da su spremni za zbrinjavanje najkomplikovanije pacijente, uključujući i zaražene koronavirusom.

Za sve putnike koji dolaze iz Kine, ukoliko imaju respiratorne infekcije, Ministarstvo zdravlja otvorilo je telefonski broj 064 8945 235 na koji mogu da se jave.

Svetska zdravstvena organizacija je zajedno sa Svetskom organizacijom za hranu i poljoprivredu (FAO) utvrdila ime za novi korona virus COVID-19.

Odbor za vanredne situacije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) proglasio je 30. januara 2020. godine javnozdravstvenu pretnju od međunarodnog značaja zbog epidemije bolesti koju izaziva novi koronavirus.

Broj žrtava koronavirusa u Kini porastao je na 1.383, a zabeleženo je 5.090 novih slučajeva obolevanja.

Od tog virusa obolelo je ukupno 64.435 osoba u više od 25 zemalja širom sveta, a među obolelima u Kini je sve više zdravstvenih radnnika koji su se brinuli o obolelima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.