KORONAVIRUS STIŽE U SRBIJU U APRILU?! Objavljeni NOVI zastrašujući detalji o ŠIRENJU PLANETARNOG HORORA!
Epidemija zbog koronavirusa, Foto: EPA/NAKHON PATHOM HOSPITAL

opasno

KORONAVIRUS STIŽE U SRBIJU U APRILU?! Objavljeni NOVI zastrašujući detalji o ŠIRENJU PLANETARNOG HORORA!

Svetu preti epidemija

Objavljeno: 10:58h

Nijedna zemlja na svetu, uključujući Srbiju, neće izbeći epidemiju koronavirusa, upozoravaju zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije. Oni kažu da je smrtonosni virus tek počeo da se širi van granica Kine i da bi do aprila mogao da se proširi po čitavoj planeti.

Vrhunac u Kini

Profesor Dejli Fišer, šef Mreže za odgovor na globalne epidemije u SZO, objašnjava da je u ovom trenutku epidemija koronavirusa na vrhuncu u Kini. Nakon toga se tamo očekuje opadanje broja obolelih, ali istovremeno se prognozira i povećanje broja zaraženih u ostatku sveta.

- Na primer, Singapur je na korak da proglasi epidemiju. Tamo je registrovano najmanje 50 slučajeva i to je zemlja koja ima najviše zaraženih posle Kine. Siguran sam da će vremenom svaka država u svetu registrovati obolele- rekao je Fišer, piše Informer.

Na pitanje novinara zašto je toliko mnogo slučajeva nađeno baš u Singapuru , on je odgovorio da je ta ostrvska država uradila više testova na koronavirus u odnosu na druge.

- Ostatak sveta ima nizak broj sumnjivih slučajeva. Svako ko sumnja da ima virus , obično se ispostavi da je zaista i zaražen. Tako u svetu skoro da nema sumnjivih, već samo potvrđenih slučajeva. navodi Fišer i ističe da stručnjaci imaju još mnogo nepoznanica u vezi s a prenosom zaraze.

Prema njegovim rečima, još jedan od pokazatelja da koronavirus kreće da se širi po planeti jeste i slučaj Vijetnama. Tamo je celo selo od 10. 000 ljudi stavljeno u karantin zbog šest otkrivenih slučajeva koronavirusa. To je prvo mesto van Kine koje je kompletno u karantinu.

Fišerovo upozorenje dolazi nakon što je generalni direktor SZO dr Tedros Adhanom Gebrejesus epidemiju koronavirusa nazvao "najgorim neprijateljem koji može da se zamisli", kao i većom pretnjom po čovečanstvo od terorizma.

- Epidemija bi mogla da traje više od godinu dana, a za razvoj vakcine potrebno je minimum 18 meseci. Iskreno, virus uzrokuje mnogo veća politička , socijalna i ekonomska previranja od bilo kojeg terorističkog napada. On je najveći neprijatelj kog možete da zamislite- naglasio je dr Gebrejsus.

Veoma brzo se širi

Pre njega je profesor Gejbrijel Leung, šef kancelarije za javno zdravlje u Hongkongu, predvideo da bi više od 60 odsto globalne populacije moglo da oboli od koronavirusa ukoliko mere sprečavanja širenja epidemije uskoro ne budu dale efekta. U tom slučaju, ako bi virus ubio samo jedan odsto zaraženih, zbrisao bi populaciju od čak 45 miliona ljudi.

Inače, dosad je utvrđeno da se virus, kojeg je agencija za zdravstvo UN nazvala COVID- 1 9, prenosi veoma lako i brzo. Virus je zarazniji od SARS-a, ali zasad ima mnogo manju stopu smrtnosti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.