DVOJICI SRBA KOJI PEŠAČE DO PODGORICE NA LITIJU PRIDRUŽILA SE JOŠ TROJICA: Otkrivaju kako im je i šta im teško pada
Do 23. februara bi trebalo da stignu u Crnu Goru, Foto: Filip Plavčić, Printscreen/Facebook

čvrst karakter

DVOJICI SRBA KOJI PEŠAČE DO PODGORICE NA LITIJU PRIDRUŽILA SE JOŠ TROJICA: Otkrivaju kako im je i šta im teško pada

Žele da ostvare zacrtan cilj

Objavljeno:
Jovana Jovanović

Zakon o slobodi veroispovesti je izazvao burne reakcije širom Crne Gore upravo zbog svoje sadržine. U mnogim gradovima ove države su organizovane protesne šetnje i litije kako bi građani izrazili svoje nezadovoljstvo što i čine već nedeljama.

Litije se organizuju širom Crne Gore, u Podgorici, Beranama, Herceg Novom, Nikšiću, Tivtu, Bijelom Polju, Budvi… Najmasovnija okupljanja su bila u Podgorici i Nikšiću.

Pažnju javnosti privukli su mladi momci koji su se pešice uputili iz Srbije ka Crnoj Gori kako bi podržali vernike koji su protiv ovog zakona koji je donet u decembru prošle godine.

Ognjen Maraš i Miloš Ajković
Ognjen Maraš i Miloš Ajkovićfoto: Filip Plavčić

Ognjen Maraš i Miloš Ajković su se odlučili na ovaj herojski podvig te su svoj put započeli od Hrama Svetog Save, a završiće ga kod Hrama Vaskrsenja u Podgorici jer žele ličnim primerom da pokažu spremnost odnosno kako se brane svetinje u duhu pravoslavlja.

Takođe, njima su se u Srbiji pridružili Aleksandar Babić, kao i Miropslav Antić koji su krenuli samoinicijativno na osnovu objave na društvenim mrežama.

Više o tome, čitajte u linkovima ispod:

Vođeni ovim povodom, kontaktirali smo momke koji su se pešice uputili ka CG, te su nam rekli da se osećaju odlično i da upravo idu u pravcu ka Gornjem Milanovcu.

Pre nekoliko dana su krenuli pešice ka Crnoj Gori
Pre nekoliko dana su krenuli pešice ka Crnoj Gorifoto: Privatna arhiva

Prespavali smo u manastiru Tresije kod Sopota jer su nas tu dočekala naša manastirska braća. Ujutru smo bili na službi, a odatle smo se uputili ka manastiru Nikolje u Donjoj Šatornjoj. Uglavnom, imamo hranu i vodu, a podršku dobijamo sa svih strana. Primera radi, u Aranđelovcu smo ručali, a dobili smo na poklon hranu, čarape, i novac. Sada smo na Rudniku, i u Gornjem Milanovcu ćemo ručati, a prenoćićemo u Preljinama", kaže Aleksandar Babić ekskluzivno za Espreso.co.rs

Ovi momci žele da brane svetinje
Ovi momci žele da brane svetinje foto: Privatna arhiva

Osim toga, kako su nam rekli, na njihovom putu se pridružio još jedan momak poreklom iz Zete koji je saglasan u jednom, a to je da svetinje moraju biti odbranjene od strane vlasti u Crnoj Gori.

Pridužio nam se još jedan momak, koji je poreklom iz Zete i želi zajedno sa nama da ostvari cilj koji smo zacrtali, što nam je veoma drago. Saglasan je kao i mi, da svetinje moraju biti odbranjene", objašnjava Babić.

Dodaje da nemaju nikakve političke interese u svemu ovome i da ih politika kao ni novac ne zanimaju.

Sve ovo radimo zbog vere, svetinja i gospoda. Mi nemamo nikakve interese u svemu ovome, i ne zanimaju nas politika ni novac već samo vera," zaključuje Babić.

Podsetimo, kako su najavili, njihov put bi trebalo da traje 12 dana gde će prisustvovati molitvenom hodu i litiji koja će biti organizovana 23. februara u Podgorici.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jovana Jovanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.