NEZAPOSLENOST PADA, JER JE 52.000 SRBA DOBILO PAPIRE U EU! Što je najcrnje - ta brojka NIJE ONO NAJSTRAŠNIJE
Foto: Profimedia

srpska privreda

NEZAPOSLENOST PADA, JER JE 52.000 SRBA DOBILO PAPIRE U EU! Što je najcrnje - ta brojka NIJE ONO NAJSTRAŠNIJE

Ostaje pitanje kako će trend odliva radne snage uticati na zaposlenost u Srbiji ukoliko ne postoji način da se njena privreda pokrene.

Objavljeno: 07:22h

Prema podacima Evrostata, u prošloj godini je, za građane Srbije izdato 52.000 boravišnih dozvola na teritoriji Evropske unije. Ljudi, zbog nezadovoljstva životnim i ekonomskim standardom odlaze u inostranstvo tražeći posao.

Procenjuje se da bi, odliv radne snage, na godišnjem nivou, mogao premašiti brojku od 100.000 ljudi. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, u protekloj godini evidentirano je 529.508 nezaposlenih lica. Ostaje pitanje kako će trend odliva radne snage uticati na zaposlenost u Srbiji ukoliko ne postoji način da se njena privreda pokrene.

Takođe, važna tema jeste, koliko ima onih koji rade na crno, nisu prijavljeni i nemaju potrebna dokumenta? Nemamo podatke o broju onih koji su otišli u Kanadu, SAD,Australiju, Novi Zeland pa čak i u Kinu. Sve to, za sada nije moguće pouzdano potvrditi.

Podsetimo, Nacionalna alijansa za lokalni i ekonomski razvoj NALED izdala je Sivu knjigu o uklanjanju administrativnih prepreka poslovanju u Srbiji koja je kod dela javnosti naišla na kritike ali i odobravanje od strane vlasti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.