MOJ SIN JE S 3 GODINE DOBIO RAK, NASTAVILA SAM DA SE BORIM I KAD JE OZDRAVIO! Tužna i bolna priča srpske heroine
Joland Korora sa sinom, Foto: Printsceen

NAJVEĆE PRIZNANJE

MOJ SIN JE S 3 GODINE DOBIO RAK, NASTAVILA SAM DA SE BORIM I KAD JE OZDRAVIO! Tužna i bolna priča srpske heroine

O velikoj ženi još većeg srca, koja i posle dobijene bitke nije prestala da se bori, ali za druge, snimljen je i dokumentarni film

Objavljeno:
Suzana Trajković

Svetski dan dece obolele od raka obeležava se danas, a ovo je svakako dan kada se svi sećaju onih malih superheroja koji više nisu sa nama.

Da najglasnije govore tu su oni koji su se već hvatali u koštac sa ovom strašnom bolešću.

Jedna od njih je jedna mama, čiji je sin uspeo da pobedi rak.

Ime te hrabre mame, koja je danas predsednica Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) je Joland Korora, a ova žena nedavno je postala i dobitnica Februarske nagrade Grada Novog Sada za 2019. godinu.

Joland Korora dobitnica je prestižne nagrade
Joland Korora dobitnica je prestižne nagrade foto: Beta / Dragan Gojić

O velikoj ženi još većeg srca, koja i posle dobijene bitke nije prestala da se bori, ali za druge, snimljen je i dokumentarni film.

Kažu da je prva asocijacija na ovu ženu ljubav, a nagrada koju je dobila zaslužila je, po mišljenju mnogih, jedino i isključivo ona.

Njenom sinu Matiji je sa tri godine i tri meseca dijagnostifikovan je rak. Matija je uspešno izlečen, i danas je zdrav momak. Dobro pamte dan kad je u njihovu porodicu došla ova strašna dijagnoza?

- Sada sam već punih 16 godina, svakodnevno u priči pedijatrijske onkologije. Prvih 5,5 godina u svojoj ličnoj borbi, jer je mom detetu sa 3,3 god dijagnostifikovan rak, a posle toga indirektno, volontirajući u Nurdoru, pomažem deci i roditeljima koji sada prolaze moje iskustvo.

- Ne postoji veća trauma za roditelje od trenutka kada vam saopšte da vam dete boluje od raka. Više ništa i nikada ne ostaje isto, jer vam se menja život, menja se život čitave porodice i u tim trenucima je psihološka podrška dragocena. Jedna od mnogih misija Nurdora, jeste upravo psihološka i tome vrlo ozbiljno pristupamo svakodnevno.

- Proces vraćanja u "normalne" tokove života je ponekad vrlo težak i komplikovan, pogotovo za decu koja imaju posle lečenja i neke vidljive promene, npr amputacije.

Kažu da kraj borbe nije onda kada do izlečenja dođe, a NURDOR-u je Joland odlučila da daje sebe u potpunosti jer je njen Marija pobedio.

- NURDOR je zaista učinio velike stvari i prosto je i meni neverovatno kako smo sve to postigli. Gradili smo i renovirali bolnice, opremali sa najsavremenijim dijagnostičkim aparatima, kupovali i obezbedili 5 rodoteljskih kuća u kojima su deca smeštena u krajnje humanim uslovima i bez ikakvog materijalnog troška. Obezbeđujemo rehabilitacione kampove, sedam svake godine, vršimo edukacije medicinskog osoblja i volontera, menjamo sistemska pitanja. Promenili smo 2 zakona, zakon o rehabilitaciji i Zakon o bolovanju. Pomažemo deci pri upisi u željenu srednju školu, senzibilišemo ljude i širimo jednu posebnu ljubav.

Prošla godina za ovu hrabru ženu bila je veoma važna.

- U 2019. god bih možda izdvojila 2 stvari: ujedinili smo građane Srbije uz aplikaciju "Pruži korak" i uspeli da svi zajedno prepešačimo obim zemlje planete i time se upišemo kao prva Država na svetu koja je to uradila. Druga stvar, jeste donacija vikendice od gospodina Zorana Kocića na Popovici, sa čijim smo sređivanjem polako počeli. Sa Zoranom i njegovom Sofijom smo u kontaktu jer smo sada povezani u jedno divno i dobro delo.

Nagrada koja je obeležila njen rad unela je veliki radost u njen život, i veliki vetar u leđa.

- Februarskoj nagradi sam se neizmerno obradovala. Ona ne menja ništa posebno u mom životu jer ću ja što sam i do sada (duže od decenije), radila istrajno i časno sa ogromnim trudom, tako ću i nastaviti. Obradovalo me je jer sam srećna da je prepoznat jedan dugogodišnji, ponekad čak i za mene jedan neverovatan volonterski rad, koji je veći od 5000 volonterskih sati.

- Slogan ovogodišnje akcije za naš dan 15. februar je "mnogo je važno da zagrliš snažno" i to jeste živa istina. Zagrljaj leči. Dođite u preko 30 gradova u podne, raširite ruke, otvorite srce i grlite se. Videćete koliko ćete se srećniji vratiti svojim kućama.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.