DANAS IH U SRBIJI IMA NA HILJADE, A OVO JE PRVI KINEZ KOJI JE DOŠAO U SRBIJU: Njegov dolazak u BG bio je SPEKTAKL!
Bio je carski saveznik, Foto: Wikipedia

otkrivamo

DANAS IH U SRBIJI IMA NA HILJADE, A OVO JE PRVI KINEZ KOJI JE DOŠAO U SRBIJU: Njegov dolazak u BG bio je SPEKTAKL!

On je kao carski saveznik, zbog teških prilika u Kini, bio primoran da je napusti begom u inostranstvo

Objavljeno:

Nemoguće je izaći na ulicu, a ne sresti ih. Bilo da je reč o turistima ili vlasnicima i radnicima u robnim kućama, Kineze je u Srbiji postalo teško zaobići.

Prvi Kinez u Beogradu, a ujedno i u Srbiji, bio je Kang Juvej. On je kao carski saveznik, zbog teških okolnosti u Kini, bio primoran da je napusti begom u inostranstvo. U Beograd je doputovao automobilom iz Budimpešte, oko 11 časova pre podne, 21. jula 1908. godine. U svom kratkom, ali detaljnom opisu srpske prestonice tog doba, kaže da je put od oko 400 kilometara prevalio za deset časova. U Beogradu se zadržao svega nekoliko dana i nastavio dalje svoj put. Prvo je otišao do Sofije, a zatim je posetio i Rumuniju i Carigrad, pisali su mediji.

Iako naša javnost zna vrlo malo, ili čak ništa o ovoj poseti, ona zbog toga nije izgubila na značaju. Reč je o prvom zabeleženom boravku nekog Kineza u Srbiji.

Beograd u očima kineskog mislioca

Kang Juvej je zabeležio da nikada nije video prestonicu poput Beograda, koja se graniči sa moćnim Austrougarskim carstvom. On je primetio da su gradske ulice veoma čiste sa cvećem i zelenilom svugde okolo. Mediji su naveli i da je za stari Rimski bunar u Kalemegdanskoj tvrđavi napisao kako je sumorno i jezivo mesto, ali da ne postoji ništa u Kini što bi moglo da se uporedi sa njim. Pijaca mu je takođe bila slična kineskim tržnicama, zbog redova između tezgi prekrivenih nadstrešnicama.

Kinezi u Srbiji posle Juveja

Kineska imigracija u Srbiju je podstaknuta nakon što su bivši jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević i njegova supruga Mira Marković posetili Kinu 1997. godine. U avgustu 1998. godine u Srbiji je bilo 30 državljana Kine. Prvih godina, kineski državljani su svoju decu slali u školu u Kinu.

foto: Printscreen / Infopult24

Situacija danas

Kinezi u Srbiji su građani Srbije koji se deklarišu kao Kinezi. Prema popisu stanovništva u Srbiji 2011. godine, broj Kineza koji žive u Srbiji je 1.373. Zajednica živi uglavnom u Beogradu. Većina Kineza koji žive u Srbiji su poreklom iz provincija južno od regije Šangaj. Većina Kineza nema srpsko državljanstvo, dok je onima koji ga imaju omogućeno školovanje u našoj zemlji.

foto: Emilija Jovanović

Pored Beograda, u drugom najvećem srpskom gradu Novom Sadu postoji brojna kineska zajednica, gde se kao i u Beogradu nalazi kineski trgovački centar, kao i mnoge kineske prodavnice i restorani. Samo 223 Kineza ima radne dozvole, što znači da 4.000-5.000 kineskih radnika iz Beograda profitira na crnom tržištu, podaci su iz prethodnih godina.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.