ZBOG KORONA VIRUSA U SRBIJU NE STIŽU AUTO DELOVI: Bićemo u GADNOM problemu
Bićemo u GADNOM problemu, Foto: Nemanja Pančić

STRAŠNO!

ZBOG KORONA VIRUSA U SRBIJU NE STIŽU AUTO DELOVI: Bićemo u GADNOM problemu

Reč je najviše o plastičnim delovima i agregatima za prvu ugradnju

Objavljeno:

Ukoliko se za dve nedelje ne pronađe način da se iz Kine bezbedno i u roku dobijaju auto-delovi, mnogi proizvođači koji tamo kupuju delove biće prinuđeni da obustave ili smanje proizvodnju vozila u Evropi i Japanu.

Reč je najviše o plastičnim delovima i agregatima za prvu ugradnju, navodi RTS.

Kancelarije Folksvagena, BMV-a, Volvoa, Tojote ili Tesle – produžile su pauzu u svojim proizvodnim pogonima u Kini. Trake stoje i u grupaciji "Pežo Sitroen", a mnogi brodovi natovareni auto-delovima za Evropu, još ne napuštaju kineske luke.

Ukupna šteta već sada se meri stotinama miliona evra, a kineska vlada je obećala da će dati i materijalnu pomoć da se situacija stabilizuje.

"Ekonomske posledice biće veće nego u vreme epidemije SARS-a. Tada je šestomesečna kriza koštala Kinu oko jedan odsto rasta bruto društvenog proizvoda. Sve fabrike zatvorene su tri do četiri nedelje", kaže Hans Verner Siv iz IVA Instituta iz Nemačke.

Veliki deo radnika dolazi upravo iz regiona oko grada Vuhana, a on je gotovo u potpunosti u karantinu.

Tek će se naredne sedmice znati koliko će se radnika vratiti u glavne proizvodne lokacije širim Šangaja, Pekinga i na jugu Kine, i u kojoj meri će korona virus uticati na proizvodnju, a time i na međunarodne lance snabdevanja.

"Peking je, iz predostrožnosti, finansijskom sistemu dao neobično jaku injekciju od 156 milijardi evra kako bi održao stabilnost bankarskog sistema i domaćeg tržišta novca", navodi Johaim Rainc iz Instituta Drezden.

Najveća kineska rafinerija smanjila je proizvodnju za oko 600.000 barela dnevno zbog manje potražnje za gorivom. A mnogi se pitaju šta će biti sa isporukom automobila koji se jedino u Kini prave za čitav svet.

Za sada nema odgovora na ova pitanja, a neki kupci moraće da sačekaju svoja vozila u Evropi i mesec-dva više, kažu nemački analitičari.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.