OVAJ AMERIKANAC JE STAO NA PUT LUDOM ZAHTEVU KURTIJA! Uputio ozbiljan zahtev PRIŠTINI!
Ričard Grenel, Foto: Printscreen

ukidanje taksi

OVAJ AMERIKANAC JE STAO NA PUT LUDOM ZAHTEVU KURTIJA! Uputio ozbiljan zahtev PRIŠTINI!

Uskoro opširnije...

Objavljeno: 18:45h

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, protivi se merama reciprociteta koje je najavio premijer privremenih prištinskih institucija, Aljbin Kurti, u zamenu za ukidanje sto odsto uvećanih taksi na proizvode iz centralne Srbije.

Grenelov portparol, Dik Kastin, rekao je za Radio Slobodna Evropa da Grenel podstiče Prištinu da ukine stopostotnu taksu na proizvode iz centralne Srbije bez reciprociteta.

- Kosovo bi trebalo da ukine porez na srpsku robu bez reciprociteta. Ne samo da obustavi taksu, već da je i potpuno ukine - rekao je Kastin.

"Ambasador ne podržava ideju o reciprocitetu", dodao je Kastin.

U Prištini su uveli stopostotnu taksu na proizvode iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine u novembru 2018. godine.

Kurti, koji je prošle nedelje preuzeo funkciju premijera, rekao je da će tu meru zameniti reciprocitetom prema Beogradu.

Zahtev EU i SAD

Ukidanje takse od sto odsto zahtev je i EU i SAD a u cilju omogućavanja nastavka dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom. Srbija je odbila da se vrati za pregovarački sto u Briselu od kako je taksa na snazi.

Aljbin Kurti, koji je na premijersku dužnost 3. februara u intervjuu za RSE kazao da će taksa biti ukinuta tako što će se zameniti političkim, ekonomskim i trgovinskim reciprocitetom.

- Mi ćemo ukinuti taksu time što ćemo je zameniti sa principom reciprociteta. Pobedili smo na izborima sa tim stavom i taj stav je danas deo sporazuma između Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosovo. Čim budemo razmotrili sve elemente tog reciprociteta, mi ćemo ga uspostaviti i tada naravno da ćemo ukinuti taksu - kazao je Kurti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RSE)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.