TUGA! Preminuo Uglješa Rajčević
Uglješa Rajčević, Foto: Printscreen/Youtube

tuga

TUGA! Preminuo Uglješa Rajčević

Kremacija Uglješe Rajčevića je zakazana za 11. februar u 17 sati na Novom groblju u Beogradu

Objavljeno:

Istoričar umetnosti i kolekcionar Uglješa Rajčević, koji je svoju veliku kolekciju od 2100 fotoaparata, projektora i kamera poklonio Jugoslovenskoj kinoteci, preminuo je početkom februara u 89. godini.

Uglješa Rajčević je bio i slikar i pesnik, a u fotografiju se zaljubio još kao dečak, kada je za deveti rođendan dobio svoj prvi fotoaparat. Vremenom je postao strasni kolekcionar starih fotoaparata i kinokamera, nabavljajući ih u zemlji i širom sveta. Kako je sam govorio, teško da u kolekciji od preko 2000 fotoaparata nema makar po dva do tri kupljena na buvljaku u Rimu, Londonu, Budimpešti, Moskvi, Atini, Pragu, Varšavi, Parizu...

Svoju bogatu zbirku poklonio je Kinoteci, koja mu je 2013. godine dodelila Plaketu u znak zahvalnosti za bogaćenje fonda Kinoteke u pratećoj filmskoj građi. Iste godine je izdata knjiga o najznačajnijim predmetima iz ove zbirke pod naslovom „Od kamere obskure do polaroida iz kolekcije Uglješe Rajčevića“. Najstariji primerak je Kodak iz 1890, a najmlađi su iz 50-ih godina 20. veka, uglavnom ruski aparati koji su rađeni u velikim serijama.

Kolekcija je predstavljena publici u aprilu 2014. godine na izložbi u novom zdanju u Uzun Mirkovoj ulici. „Danas mi ostaje samo da se radujem što će ovo „moje blago“ biti čuvano, pa i posetiocima dostupno, u Jugoslovenskoj kinoteci, koja je imala volje i sluha da ga prihvati, nastavi da kompletira novim eksponatima i čuva bolje i od mene samog“, izjavio je tim povodom Rajčević.

Deo njegove kolekcije uključen je u novu stalnu postavku Jugoslovenske kinoteke, pod nazivom „Naš muzej filma“.

Kremacija Uglješe Rajčevića je zakazana za 11. februar u 17 sati na Novom groblju u Beogradu.

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.