Ako ste želeli da se grejete na GAS, TO ĆE VAS SADA KOŠTATI DUPLO MANJE!
Smanjuju se troškovi za grejanje na gas, Foto: Profimedia

ušteda

Ako ste želeli da se grejete na GAS, TO ĆE VAS SADA KOŠTATI DUPLO MANJE!

- "Srbijagas" smanjiće troškove za priključak na gas na oko 650 evra za domaćinstva u dogovoru sa Agencijom za energetiku

Objavljeno:

"Srbijagas" smanjiće troškove za priključak na gas na oko 650 evra za domaćinstva u dogovoru sa Agencijom za energetiku.

Najveća stavka u investiranju kod prelaska na grejanje na gas bilo je plaćanje priključka, međutim, to više neće biti tako - umesto dosadašnjih 1.000 evra, uvođenje gasa u domaćinstvo stajaće 650 evra.

Srbija je u gasifikaciju krenula relativno kasno, krajem osamdesetih, devedesetih je to išlo sporo, u novom veku nešto brže, ali energent 21. veka, kako je nazvan gas i dalje koristi relativno mali broj naših građana. Tome je kumovala i skupa investicija prelaska na ovakav način grejanja, dugo godina priključak je iznosio oko 1.500 evra, no cena je polako padala. Trenutno se gas za grejanje najviše koristi na teritoriji Vojvodine, Beograda i u delovima centralne Srbije.

- "Srbijagas" smanjiće troškove za priključak na gas na oko 650 evra za domaćinstva u dogovoru sa Agencijom za energetiku. Građani će za to moći da dobiju od "Srbijagasa" beskamatna sredstva na period od tri do pet godina, koja će vraćati kroz izmirivanje računa za gas - najavio je Dušan Bajatović, generalni direktora Javnog preduzeća "Srbijagas".

Cena priključka, koju je odredila Agencija za energetiku iznosila je oko 950 evra i u gradovima Srbije ona se prosečno vrti oko te sume. U Subotici je 850 evra, u Nišu je 770 evra, u Novom Sadu oko 900 evra dok je u Beogradu od 850 do 1.000 evra. U mnogim gradovima preduzeća organizuju sezonske akcije u kojima se cene priključka smanjuju za 20 do čak 50 odsto.

foto: Marina Lopičić, News 1

Sa druge strane, gas košta 35,5 dinara ako se koristi šest meseci po 16 sati dnevno i održava temperatura 20 stepeni, to na kraju za prosečan stambeni objekat iznosi oko 42.000 dinara po sezoni. Jedino jeftinije je grejanje na drva, ali očuvanje čistog vazduha i jednostavnost korišćenja su neuporedivo na strani gasa.

- Cena koju su sada najavili iz "Srbijagasa" je prihvatljiva. Najviša je bila oko 1.500 evra. Vi morate da napravite čitavu mrežu da bi gas došao do svake kuće i korisnici posle cenom priključka plaćaju i te radove. Mi smo se dugo oslanjali na ugalj iz Kolubare, Kostolca i sa Kosova, dok su zapadne republike SFRJ već tada krenule u ozbiljnu gasifikaciju. Srbija je tako ostala najmanje gasifikovana zemlja, Vojvodina tu malo bolje stoji, ali broj naših domaćinstava koja koriste gas ne prelazi više od 300.000 - rekao je dr Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas.

No, priključak je poslednja stavka u ulaganju ako želite da se grejete na gas. Pre toga, za kuću od 100 metara kvadratnih treba da se uloži u radijatore, cevi i ventile oko 1.000 evra. Ako ih već nemate.

Gasni kotao uz dimnjački komplet je još ko 800 evra. Kondenzacioni je nešto jeftiniji, oko 500 evra.

Cena jednog radijatora 30 evra

- Prosečna cena ugradnje jednog radijatora je 30 evra i za kuću od 100 kvadrata potrebno je oko sedam komada, dakle 200 evra za ruke. Gasni kotao je još oko 300 do 350 evra, a unutrašnje gasne instalacije 300 – kaže majstor Dalibor Ignjatović iz Novog Sada.

Ukupno tako na kupovinu radijatora, kotla i njihovu ugradnju treba da se izdvoji oko 2.500 evra, pa uz priključak koji će sada koštati 650 evra prelazak na gas može biti investicija skuplja od 3.000 evra.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.