SRBIJA U CRVENOM! Opasno zagađenje se vratilo zbog jednog razloga, zna se i gde je najkritičnije
Opet zagađen vazduh u Srbiji, Foto: Profimedia

opet

SRBIJA U CRVENOM! Opasno zagađenje se vratilo zbog jednog razloga, zna se i gde je najkritičnije

Niš je ovoga jutra definitivno vodeći po indeksu zagađenosti

Objavljeno:

Na području Beograda, ali i ostalih gradova u Srbiji zagađenje vazduha je ponovo prisutno i prema podacima vidžeta na sajtu "Blica" obeleženo crvenom bojom.

Indeks zagađenosti iznosi 159 na teritoriji opštine Stari grad, dok je u nekim drugim delovima prestonice situacija samo za nijansu bolja.

Niš je ovoga jutra definitivno vodeći po indeksu zagađenosti. Naime, u tom gradu indeks beleži stepen zagađenosti 163.

Dakle, tu je takođe upaljen crveni alarm i građani pozvani na oprez jer posledice mogu da se jave kod svih, a ne samo kod osetljivih grupa.

Podsećanja radi, crvena boja označava da je vazduh na određenoj teritoriji nezdrav i savetuje se da aktivna deca i odrasli, te ljudi sa srčanim i respiratornim oboljenjima poput astme treba da izbegavaju svaki boravak na otvorenom.

Ujedno, svi ostali, a posebno deca, treba da ograniče boravak na otvorenom i da izbegavaju sve aktivnosti na otvorenom koje podrazumevaju ubrzano i duboko disanje.

"Blic" vas je kontinuirano i precizno obaveštavao o stepenu zagađenja vazduha. Želimo da vam informacije o stepenu zagađenja u svakom trenutku budu na dohvat ruke i, što je najvažnije, da vam budu jasne i razumljive.

Opcija "Zagađenje vazduha" olakšaće vam informisanje o stepenu zagađenja u realnom vremenu, dostupna je i na računaru i na mobilnom telefonu, a uskoro i na mobilnoj aplikaciji.

159 jedinice zagađenosti - nezdravo

Prema skali indeksa kvaliteta vazduha (AQI) dobrim se smatra vrednost od 0 do 50, umereno dobrim od 51 do 100 (ne preporučuje se dužiu boravak na otvorenim deci, starijim ljudima i hroničnim bolesnicima. Indeks od 191 do 150 smatra se nezdravim za za iosetljivu populaciju (deca, stariji, heronični bolesnici).

Vazduh sa AQI indeksom od 151 do 200 smatra nezdravim. Osobe sa srčanim i plućnim obolenjima, stariji i deca trebalo bi da izbegavaju boravak na otvorenom i produženu fizičku i aktivnost. Vazduh sa indeksom od 201 do 300 ocenjuje se kao vrlo nezdrav.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.