NE KUPUJTE OVE PROIZVODE! Sadrže nezdrave sastojke koji izazivaju rak! Nisu dobri za nas, A MI IH DAJEMO DECI!
Spisak nezdravih namirnica, Foto: Beta / Miloš Miškov

pripazite

NE KUPUJTE OVE PROIZVODE! Sadrže nezdrave sastojke koji izazivaju rak! Nisu dobri za nas, A MI IH DAJEMO DECI!

Dokazano je da su veoma nezdrave i da posebno imaju negativan efekat na kardiovaskularni sistem i jedan su od glavnih uzroka gojaznosti

Objavljeno:

Od aprila 2021. godine nijedna namirnica neće smeti da sadrži više od dva grama transmasnih kiselina na 100 grama masti, predviđa zakon koji je izglasan u Evropskom parlamentu.

Evropska unija ograničila je zakonom upotrebu transmasnih kiselina u hrani. Tako će u svim zemljama članicama od aprila sledeće godine njihova količina biti ograničena na dva grama na 100 grama masti.

Njihova upotreba je veoma rasprostranjena jer su pre svega jeftine i dugotrajne, pa ih proizvođači hrane masovno koriste. Ima ih u proizvodima koji sadrže margarin, ali i u čipsu, keksu, pomfritu, čokoladi, prženoj hrani, pecivima...

Dokazano je da su veoma nezdrave i da posebno imaju negativan efekat na kardiovaskularni sistem i jedan su od glavnih uzroka gojaznosti.

Kako ih prepoznati

Na pitanje kako da potrošači prepoznaju proizvod koji sadrži ovaj opaki sastojak nutricionista Jovana Srejić savetuje:

- Na svakoj deklaraciji ili u sastavu proizvoda obično stoji "sadrži hidrogenizovane biljne masnoće".

Kada to pročitate, znajte da to nije zdravo, niti preporučljivo u ishrani jer je to oznaka za transmasne kiseline.

Bolesti srca

Neke od država članica EU, poput Danske, Mađarske, Austrije i Slovenije, već su donele zakonsko ograničenje o udelu transmasti, a Evropski parlament je još 2016. usvojio rezoluciju kojom podržava takve mere. Danska se s ovim problemom suočila još 2003. i posle samo tri godine primene propisa broj smrtnih slučajeva od kardiovaskularnih bolesti počeo je da opada.

U poslednjih deset godina ta zemlja ima najveći pad obolelih od srčanih bolesti u EU. Tome nije doprinelo samo zakonsko ograničenje već i kvalitetno sprovedena kampanja kojom je javnost obaveštena o štetnosti hrane s visokim udelom transmasnih kiselina.

Članica odbora za zaštitu životne sredine u Evropskom parlamentu Biljana Borzan, koja je učestvovala u izradi zakona o ograničavanju transmasnih kiselina, kaže da je zadovoljna odlukom.

- Naši građani znatno više od proseka EU umiru od bolesti srca, raka, moždanog udara i dijabetesa, što su bolesti koje se povezuju s prekomernim unosom transmasti - rekla je dr Biljana Borzan, citirajući podatke iz nedavno objavljenog izveštaja o stanju zdravlja i zdravstva u EU, gde je u proseku oko 15 odsto odraslih osoba gojazno.

Gde ima transmasti:

* slatkiši * grickalice * pomfrit iz friteze * kokice iz mikrotalasne * margarini Šta izaziva svakodnevni unos transmasti: * alergije * probleme sa varenjem * poremećaje nivoa šećera i masti u krvi * kardiovaskularna oboljenja * kancere * dijabetes * poremećaje nervnog sistema

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/zastitnikpotrosaca.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.