U DELOVIMA SRBIJE JE ZBOG SNEGA VANREDNO STANJE! Na put samo ako je HITNO, na ovo se PRVO fokusirajte na putu
Foto: Profimedia

Sneg u srbiji

U DELOVIMA SRBIJE JE ZBOG SNEGA VANREDNO STANJE! Na put samo ako je HITNO, na ovo se PRVO fokusirajte na putu

U nižim predelima kolovozi su suvi ili mestimično vlažni dok u planinskim predelima treba računati sa snegom na kolovozu.

Objavljeno:

Dosta snega palo je ovih dana na Pešterskoj visoravni, Zlatiborskom i Jablaničkom okrugu. Mnoga mesta su odsečena od svega, a pojedini građani ostali su zarobljeni u automobilima prilikom mećave.

Zbog snega i jakog vetra u opštinama Sjenica i Crna Trava proglašena je vanredna situacija, a brojni putevi su neprohodni. Vanredno je i u delovima opština Požega i Arilje. Okovana snegom je i Vlasina.

Evo nekoliko saveta šta da radite ukoliko se zateknete napolju za vreme snežne oluje:

– Ukoliko je neophodno da vozite koristite lance, putujte preko dana i obavestite svoju rodbinu/prijatelje o nameravanoj putanji kretanja.

-Izbegavajte visoke konstrukcije, visoko drveće, ograde, telefonske kablove i električne vodove

– Obratite pažnju na pojavu promrzlina i znakove hipotermije: drhtanje, iscrpljenost, pospanost, gubitak pamćenja, dezorijentisanost i otežan govor. Ukoliko primetite simptome smrzavanja, uradite sledeće: idite na toplo mesto, skinite odeću, obucite suvu i uvijte celo telo u ćebe, ugrejte prvo centralni deo tela, pijte tople napitke i što pre organizujte odlazak u medicinsku ustanovu.

Vlažni kolovozi, u planinskim predelima sa snegom

U nižim predelima kolovozi su suvi ili mestimično vlažni dok u planinskim predelima treba računati sa snegom na kolovozu.

Poslednji radni dan u ovoj nedelji obeležiće promenljive vremenske prilike, pretežno oblačno vreme, i sa slabim snegom uglavnom na planinama, saopštio je AMS S.

Temeperature su i u toku ovog jutra ispod nultog podeljka, a jak mraza u mnogome otežava čišćenje i prohodnost puteva, jer i bačena so pri niskim temeparturama nema pravi efekat, pa na pojedinim deonicama moguća je poledica, ali i led na putu.

Prema poslednjim informacijama dobijenim od JP "Putevi Srbije": na naplatnim rampama nema zadržavanja.

Prema informacijama Uprave granične policije, dobijenim u 05:15 časova, nema zadržavanja.

Od strane Mađaraskih pograničnih organa, njihov granični prelaz Tompa je zatvoren za sve vidove saobraćaja ( GP Kelebija sa naše strane).

Kamioni na Horgošu, na izlazu čekaju 90 minuta, a na Batrovcima 240 minuta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.