SRBIJA OBORILA NOVI METEOROLOŠKI REKORD! Nove informacije dospele u javnost I PRILIČNO SU ZABRINJAVAJUĆE
Vreme / Ilustracija, Foto: Beta / Miloš Miškov

NAJNOVIJI PODACI

SRBIJA OBORILA NOVI METEOROLOŠKI REKORD! Nove informacije dospele u javnost I PRILIČNO SU ZABRINJAVAJUĆE

Srednja januarska temperatura u Beogradu iznosila dva stepena

Objavljeno:

Proteklih nekoliko nedelja u Beogradu ostaće upamćene kao pretežno suve i sunčane, sa temperaturama uglavnom iznad proseka za ovo doba godine. Osim toga što će ostati zabeležen kao jedan od retkih bez snežnih padavina, proteklog januara je u Beogradu bilo i najmanje tmurnih dana.

Tmuran dan je onaj tokom kojeg je oblačnost veća od 8/10. U Beogradu je zabeleženo sedam takvih dana, što je najmanji broj tmurnih dana u januaru od kada se vrše meteorološka merenja i osmatranja, odnosno 1887. godine. Raniji minimum je iznosio osam tmurnih dana.

Poređenja radi, u Srbiji je tokom prethodnog meseca registrovano od pet do 15 tmurnih dana, što je u većini mesta za četiri do 10 dana manje od proseka za januar.

Temperatura na koju nismo navikli

Nisu svi stanovnici prestonice srdačno dočekali januarske temperature iznad proseka. Većina njih verovatno i dalje jedva čeka da padne sneg, a januar ih nije obradovao kada je reč o snežnim padavinama.

Najviša dnevna temperatura vazduha u Beogradu prošlog meseca registrovana je 31. januara i iznosila je 15,6 stepeni. Ako posmatramo celu teritoriju Srbije, najviša dnevna temperatura izmerena je istog dana u Loznici kada je zabeleženo 17,9 stepeni.

Sa druge strane najniža minimalna dnevna temperatura od -20,8 stepeni registrovana je u Sjenici osmog januara. Takođe, istog dana je i u prestonici zabeležena najniža dnevna temperatura u januaru i bila je 4,5 stepena ispod nule.

Tako je srednja januarska temperatura u Beogradu iznosila dva stepena.

Magla ili zagađenje? Ipak - magla

Beograđani su tokom januara imali problema i sa maglom koja je od 12. do 17. januara registrovana svakodnevno. Jaka magla sa horizontalnom vidljivošću do 50 metara zabeležena je 14. januara.

Magla nije mučila samo stanovnike prestonice. U većem delu zemlje zabeleženi broj dana sa maglom bio je od tri do deset veći od januarskog proseka.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.