NA JUGU SRBIJE PRONAĐENI SU PLEMENITI METALI: Neprocenjive su vrednosti!
Srbija ima zalihe zlata, Foto: Youtube printscreen/Al Jazeera Balkans

Zlatna groznica

NA JUGU SRBIJE PRONAĐENI SU PLEMENITI METALI: Neprocenjive su vrednosti!

Prema sporazumu sa "Fortuna silverom", koja u Argentini razvija i projekat otvaranja rudnika zlata "Lindero", obavezala se da će u dalja istraživanja ove oblasti investirati osam miliona dolara

Objavljeno:

Kanadska istraživačka firma "Medgold risorsis", koja je ranije nagovestila da je u južnoj Srbiji, na samoj granici sa Bugarskom i Makedonijom, pronašla odlične indikatore da se u tom kraju nalaze bogata nalazišta plemenitih metala, sada je i potvrdila te rezultate - saznaju "Novosti".

Oni su na samo jednoj lokaciji u okviru projekta po nazivu "Tlamino", pronašli oko sedam miliona tona rude, sa oko 680.000 unci, odnosno blizu 19,3 tone zlata, vrednih nešto više od milijardu dolara, a ispitivanja te oblasti se i dalje nastavljaju.

Kako je ustanovljeno, sadržaj zlata na tom mestu, u proseku, iznosi oko tri grama po toni. Primera radi, ležišta sa gramom zlata, po toni, ako je prate odgovarajuće količine rude, smatraju se profitabilnim. Ova procena je pripremljena u skladu sa standardima kompanija iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Inače, "Medgold" je u istraživanju rudnog bogatstva pod nazivom "Tlamino projekat", pronašao i sloj rude od 40 metara, koji sadrži 8,32 grama zlata po toni i gotovo neverovatnih 193 grama po toni srebra. Ova kanadska firma, inače, ima sporazum o zajedničkom ulaganju s kompanijom iz svoje zemlje "Fortuna silver", u čijem se posedu nalaze rudnik zlata i srebra "San Hoze" u Meksiku i peruansko ležište srebra "Kailoma".

Traže na 200 kvadratnih kilometara

Prema sporazumu sa "Fortuna silverom", koja u Argentini razvija i projekat otvaranja rudnika zlata "Lindero", obavezala se da će u dalja istraživanja ove oblasti investirati osam miliona dolara. Prema tom sporazumu, "Fortuna" bi, u zamenu za finansiranje geoloških istraživanja na jugu Srbije, mogla da stekne 70 odsto vlasništva u "Tlamino projektu", a istraživanja se rade na površini od oko 200 kvadratnih kilometara na teritoriji naše zemlje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernje Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.