OVAKO JE TEKLA EVAKUACIJA SRBA IZ VUHANA! 1 stvar je svima zapala za OKO!
Stigli u Francusku posle 12 sati leta, Foto: Printscreen

evakuacija

OVAKO JE TEKLA EVAKUACIJA SRBA IZ VUHANA! 1 stvar je svima zapala za OKO!

Nikome, pa ni diplomatskim predstavnicima nije bilo dopušteno da dočekaju putnike iz Vuhana, osim nadležnim francuskim službama....

Objavljeno:

Četvorica srpskih državljana Stefan Vojnić iz Beograda, Aleksandar Kalaba iz Zrenjanina, Nenad Nešković i Dušan Đelić iz Aranđelovca, 2. februara su uspešno evakuisani iz kineskog grada Vuhana, koji je epicentar koronavirusa.

Trasa puta

Oni su u nedelju, posle 12 sati leta, stigli u vojnu bazu Istr na jugu Francuske. U avionu "erbas A380" malteške čarter kompanije "Hi Fly" sa četvoricom Srba bilo je ukupno 245 putnika, od čega 50 dece, 65 Francuza i čak 180 stranaca iz 30 različitih država. Većina njih, kao i Vujić, Kalaba, Nešković i Đelić, biće smešteni u sobama Visoke škole za vatrogasne oficire nedaleko od Marseja, gde će provesti 14 dana. Oni neće biti u mogućnosti da napuste ograđen prostor koji obezbeđuju specijalci.

Stefan Vojnić

Dušan Đelić

Aleksandar Kalaba

Nikome, pa ni diplomatskim predstavnicima nije bilo dopušteno da dočekaju putnike iz Vuhana, osim nadležnim francuskim službama. U toku izolacije neće biti dopušten nikakav direktan kontakt sa srpskim državljanima.

Kako je tekla akcija

Let HFM 432 "erbas A380", kompanija "Hi Fly", Malta, 12 sati trajao je let na liniji Vuhan-Marsej

00:20 (1. februar, subota) Avion malteške čarter kompanije "Hi Fly", "erbas A380", poleteo je sa aerodroma "Šarl de Gol" kod Pariza 12:30 Avion sleće u Hanoj, glavni grad Vijetnama, da se posada odmori i napuni rezervoar gorivom 16:00 Avion poleće za Vuhan 18:30 "Erbas A380" sleće u Vuhan 19:30-02:00 (2. februar, nedelja) Pregled putnika i ukrcavanje 02:36 Avion poleće za Francusku 14:30 Ukupno 245 putnika bilo je u avionu kad je sleteo na aerodrom vojne baze u gradu Istr kod Marseja

Baza u koju su smešteni

Privremeni dom za četvoricu Srba biće veliki kompleks Visoke škole za vatrogasne oficire u gradiću nedaleko od Marseja, u kojem je rođen slikar Pol Sezan. Ali Srbi narednih 14 dana neće moći da uživaju u tom turističkom mestu. Njihov boravak biće ograničen samo na kompleks površine 30.000 kvadratnih metara, izgrađen na mestu bivše vojne baze.

Unutar kompleksa nalazi se šest objekata sa 525 soba, zatim restorani, sobe za odmor i razonodu, teretana i kafići koje inače koriste budući vatrogasci na obuci. Kompleks je već ispražnjen, a evakuisane je juče dočekala francuska ministarka zdravstva Agnes Buzi.

Ambasadorka Čen Bo: Kinezi u Srbiji poštuju sve mere

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo istakla je da kineski građani koji žive u Srbiji poštuju sve mere srpske strane za kontrolu virusa. Ona je ukazala na to da je kineska ambasada blagovremeno izdala zdravstveno uputstvo uz zahtev da se poštuju mere koje je propisala Srbija.

- Čak i neki Kinezi koji su se tek vratili iz Kine, posle praznika preuzimaju neke dodatne mere za preventivu, zadržavaju se kod kuće, ne idu na posao ili maksimalno smanjuju kontakte sa ljudima u prvih 14 dana. Vi znate, to je najteži period - rekla je Čen Bo i dodala:

- Među Kinezima koji žive, rade i studiraju ovde ne postoji veliki broj onih koji su iz Vuhana.

Težak poduhvat

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da ovo nije bio lak poduhvat, ali da je uprkos svemu najvažnije da su svi naši državljani zdravi i da nemaju koronavirus.

- To je izuzetno komplikovan proces evakuacije. Sve je trebalo da počne preksinoć oko 22 sata, ali su oni tek u 2.30 časova po našem vremenu krenuli francuskim avionom ka vojnoj bazi Istr. Sve je dogovoreno sa Francuzima, reč je o četiri srpska državljanina, ne o tri, jer se u međuvremenu javio još jedan čovek koji je bio 165 kilometara udaljen od Vuhana i pokušao je sam da organizuje odlazak i nije uspeo, pa je zatražio pomoć naše ambasade - naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima pristigli Srbi nemaju koronavirus.

- Ono što je najvažnije jeste da su oni prošli sve zdravstvene analize pred ulazak u avion i da nemaju koronavirus, ali je u okviru preventivnih mera predviđen karantin u kome će biti 14 dana. Mogli smo i mi da ih preuzmemo pa da ovde budu u karantinu, ali su se evropske zemlje uglavnom odlučile da se evakuisani ljudi zadrže u Francuskoj - rekao je Dačić i naglasio da nijedan građanin Srbije nije zaražen koronavirusom, naveo je Informer.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.