NA OVOM MESTU NA ZLATIBORU DELE NAJNEOBIČNIJE SUVENIRE: Umesto magneta turisti nose PUNE KESE PRŠUTE I KAJMAKA
Pršuta, Foto: Rina

SVI VOLE SPECIJALITETE IZ ČAJETINE

NA OVOM MESTU NA ZLATIBORU DELE NAJNEOBIČNIJE SUVENIRE: Umesto magneta turisti nose PUNE KESE PRŠUTE I KAJMAKA

Ali, kako bi na zlatiborskim tezgama pazarili najbolji kajmak ili pršutu u kupovinu se, kako kažu domaćice, ipak mora krenuti sa velikim predznanjem

Objavljeno:

Ono što je jako važno na putovanjima, jeste da se sa svakog vratite sa bar jednim suvenirom. Međutim, na Zlatiboru je to malo drugačije jer se umesto sa magnetima i razglednicama turisti kućama vraćaju sa - pršutom, kajmakom, slaninom i sirom.

- Nigde tezge ne mirišu kao na Zlatiboru i zato odavde uvek nosimo najukusnije i najmasnije suvenire. Ako se vratimo bez toga, kao da na ovoj planini nismo ni bili - kaže uz osmeh za agenciju RINA Aleksandar Travar, turista koji je u Zapadnu Srbiju stigao iz Vojvodine.

Ali, kako bi na zlatiborskim tezgama pazarili najbolji kajmak ili pršutu u kupovinu se, kako kažu domaćice, ipak mora krenuti sa velikim predznanjem.

- Dugačak je put od mleka do kajmaka. Prvo se vari, zatim saliva. Onda se sa vrha, kao i inače u životu, skida kajmak a od preostalog mleka prave se sirevi. Najbolji su tvrdi sir i mladi kajmak koji se rasteže kad ga stavite na kašiku - objašnjava Zlatiborka, Nataša Andžić za RINU.

1 / 4 Foto: Rina

- Kad se seče, moraju komadi lepo da se odvajaju i ne sme preko sredine da ima taman krug, već da bude svuda jednaka. Samo takva pršuta je dobro osušena i najukusnija - kaže Nataša.

Da je pršuta izuzetno bitna, ne samo turistima koji je kao suvenir nose sa ove planine, već i samim Zlatiborcima dokaz je i to što su u čast ovog suhomesnatog proizvoda organizovali i čitavu manifestaciju - čuvenu pršutijadu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Rina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.