PRED NAMA JE TROPSKI FEBRUAR! Ovakvo vreme još nismo videli, OVO JE DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA
Ilustracija Beograda okupanog suncem, Foto: Filip Plavčić

LETO USRED ZIME

PRED NAMA JE TROPSKI FEBRUAR! Ovakvo vreme još nismo videli, OVO JE DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA

Meteorolog Đorđe Đurić, poručio je za medije da je pred nama pravi prolećni vikend i ističe da će temperatura biti znatno iznad proseka

Objavljeno:

Početak februara donosi temperature i do 20 stepeni, dok sredinom naredne sedmice sledi nagli pad za 15 stepeni i sneg. Drugu polovinu meseca obeležiće novi temperaturni skok, a kako poručuju meteorolozi, prava zima ne očekuje su ni ovog meseca.

Meteorolog Đorđe Đurić, poručio je za medije da je pred nama pravi prolećni vikend i ističe da će temperatura biti znatno iznad proseka, čak 10 do 15 stepeni na početku februara.

- Ovog vikenda u većini predela Srbije temperatura će dostići 15 ponegde i 20 stepeni. Danas će tokom većeg dela dana biti sunčano, dok se u nedelju očekuje promenljivo oblačno i nestabilno vreme na teritoriji čitave zemlje. S tim što će na severu i istoku Srbije biti nešto više oblaka u prepodnevnim satima, te je moguća i slaba kiša. - kaže meteorolog Đurić.

Početak naredne nedelje donosi nastavak toplog vremena, dodaje, a živa na termometru ponegde će i preći 20. podeljak.

- To se obično dešava u podrinjskom području i okolini Loznice, gde jugozapadni vetar postiže fenski efekat, pa je moguće da temperatura ide i iznad 20 stepeni. U utorak ujutru biće umereno toplo, ali od sredine dana stiže jače naoblačenje koje će severnim predelima Srbije doneti pad temperature, kao i kišu i pljuskove. Krajem dana promena vremena preneće se i na ostatak zemlje - ističe meteorolog.

Kako dodaje, od srede se očekuje osetno hladnije vreme i dalji pad temperature za 15 stepeni, a kiša će preći u susnežicu i sneg i u nižim predelima. Ipak, za sve one koji su se nadali snežnoj idili - to se neće dogoditi osim na planinama.

- Sneg se neće preterano zadržavati u nižim predelima. U beBeogradu i severnim delovima zemlje takođe se može desiti kiša, koja bi prešla u sneg, ali se više snega očekuje na jugu. Na planinama snega ima dovoljno, recimo na Kopaoniku i Staroj planini ima ga oko pola metra. Narednih dana će se otapati, ali od srede dolazi do povećanja snežnog pokrivača na planinama, tako da skijaši nemaju razloga za brigu - uverava Đurić.

Od četvrtka se očekuje prestanak padavina i maksimalne dnevne temperature koje se u nižim predelima neće spuštati ispod nule.

- U jutarnjim časovima biće mrazeva, ali će tokom dana prelaziti u plus. Nema na vidiku ledenih talasa u februaru. Jedina razlika u odnosu na januar je to što će februar imati češće padavine. U drugoj polovini februara nema ni na vidiku ledenih talasa, dok će do 10. februara doći do porasta temperatura - dodaje meteorolog Đorđe Đurić.

Iako su temperature od 20 stepeni neuobičajena pojava za ovo doba godine, meteorolog podseća da je pre nekoliko godina u Knjaževcu bilo letnjih 27 stepeni u februaru. Kako dodaje, izgledi vremena su takvi da nema sumnje da će se taj rekord ponovo dostići.

Za sve one koji su se nadali snežnoj idili - to se neće dogoditi osim na planinama. Više snega se očekuje samo na jugu zemlje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.