VIRUS HARA PIROTSKIM OKRUGOM, NAJVIŠE POGAĐA DECU: Proglašena je EPIDEMIJA
Foto: EPA/SEBASTIEN NOGIER

saopštenje

VIRUS HARA PIROTSKIM OKRUGOM, NAJVIŠE POGAĐA DECU: Proglašena je EPIDEMIJA

Za sada nije registrovan teški akutni respiratorni sindrom niti je bilo smrtnih slučajeva

Objavljeno:

Zavod za javno zdravlje Pirot prijavio je danas Institutu za javno zdravlje "Batut" epidemiju gripa na području Pirotskog okruga, saopšteno je danas iz te zdravstvene ustanove.

- Sve zdravstvene ustanove u okrugu, Opšta bolnica Pirot i domovi zdravlja preduzele su mere za suzbijanje gripa, između ostalih i meru zabrane poseta bolnici - rekla je epidemilog u Zavodu za javno zdravlje Pirot Radmila Zec.

U saopštenju se navodi da se na osnovu epidemiološkog nadzora nad gripom, praćenjem gripa i oboljenja sličnih gripu u poslednje tri nedelje beleži porast tih oboljenja na teritoriji Pirotskog okruga.

- Od 6. do 26. januara registrovano je 1.544 lica obolelih od gripa i oboljenja sličnih gripu. U ovom periodu registruje se najveći broj obolelih među predškolskom i školskom decom, u uzrastu od pet do 14 godina, potom 15 do 29 godina i 30 do 64 godina. Najniži broj obolelih registruje se u uzrasnoj grupi do četiri i preko 65 godina - rekla je doktorka Zec.

Prema njenim rečima, u Nacionalnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" laboratorijski je potvrđeno deset slučajeva gripa, i to virus influence tip AH3 kod šest lica i tip B kod četiri lica.

Za sada nije registrovan teški akutni respiratorni sindrom niti je bilo smrtnih slučajeva.

- U narednom periodu očekuje se porast broja obolelih od gripa na području Pirotskog okruga i potrebno je pojačati mere prevencije i kontrole širenja gripa - navodi se u saopštenju Zavoda za javno zdravlje Pirot.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.