SAMOHRANA MAJKA IZ KRAGUJEVCA DOBILA JE OTKAZ KAD JE DOBILA RAK: Sve je počelo KAD JE OTIŠLA NA BOLOVANJE
Samohrana majka (46) iz Kragujevca dobila otkaz, Foto: Profimedia

OTPUSTILI JE JER IMA RAK

SAMOHRANA MAJKA IZ KRAGUJEVCA DOBILA JE OTKAZ KAD JE DOBILA RAK: Sve je počelo KAD JE OTIŠLA NA BOLOVANJE

Samo dan nakon što joj je konstatovan rak dojke, nesrećna žena je dobila otkaz

Objavljeno: 31.01.2020. 15:52h
  • 209

Bankarska službenica A.T. (46) iz Kragujevca rekla je da je dobila otkaz pošto je obavestila rukovodioca banke da boluje od karcinoma dojke, dok iz banke navode da bolest nije razlog za otkaz, već to što se nije uklopila i što njeno znanje za posao nije adekvatno.

Kako Kragujevačke novine prenose, žena je rekla, da otkaz je dobila za vreme bolovanja pred kraj prošle godine.

- Direktorka me svaki put kada je pozovem da je obavestim dokle ću biti na bolovanju obaveštava da nema ko da radi i da ne može da nađe zamenu. Prekidam bolovanje i dolazim na posao, verujući da sam im potrebna. Istog dana, 16. decembra, dobijam rezultate biopsije koja potvrđuje rak dojke i obaveštavam je - rekla je samohrana majka 15-godišnjaka.

Narednog dana, dodala je, direktorka joj je uručila otkaz.

- Ostavlja me bez egzistencije jer ovako bolesna ne mogu da nađem drugi posao, sa izgovorom da to nema veze sa mojom bolešću i 'ko zna od kada ja to vučem' - kazala je ona.

Ona je u tom trenutku imala i stambeni kredit, a pred njom je bilo skupo lečenje i neizvestan ishod. Obratila se Nacionalnoj službi za zapošljavanje gde su joj rekli da najverovatnije neće imati pravo na nadoknadu sa biroa, jer je pre pola godine sporazumno raskinula radni odnos sa prethodnim poslodavcem.

- Bila sam do juna meseca prošle godine radnik druge banke. Radnik sam u toj banci bila 20 godina. Ukazala mi se prilika da pređem u ovu iz koje sam sad otuštena, gde mi je predstavljeno da su uslovi bolji. Dobila sam ugovor za stalni radni odnos sa šest meseci probnog rada, tačnije do 31. decembra 2019. godine. To ne bih uradila da sam znala da ću ovako teško da se razbolim - rekla je ona.

Ta naknadna priča i karakteristike koje su joj napisali u banci o kojoj se i povela priča i koje se svode na to da se nije uklopila u njihov sistem rada i okruženja, prema njenom mišljenju su smišljene da bi se nekako "oprali" za ovakav postupak.

- U prvoj sam radila na svim pozicijama u filijali, pa sami zaključite da li je to moguće - dodala je ona.

Pita se i to, ako nije odgovarala kao radnik, što joj odmah nisu uručili otkaz nakon mesec-dva dana, nego su čekali do decembra.

Ona je išla i u Inspekciju rada da se raspita za svoja prava. Zanimalo ju je ako je na bolovanju da li može dobiti otkaz i tamo saznala da su praktično samo zaštićene trudnice, porodilje i žene koje su na bolovanju zbog nege deteta i da ona nema nikakva prava.

Bonus video:

(Espreso.rs/Kragujevačke novine)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media