PRE 75 GODINA AMERIČKI BOMBARDER SLETEO JE U SRPSKO SELO: Oni i dalje čuvaju USPOMENU NA DAN KAD SU SPASILI NJIH 9
Foto: Kluturni klub Otadžbina

NA DANAŠNJI DAN

PRE 75 GODINA AMERIČKI BOMBARDER SLETEO JE U SRPSKO SELO: Oni i dalje čuvaju USPOMENU NA DAN KAD SU SPASILI NJIH 9

Njihov pilot je bio Džozef Kent koji je odlučio da se upute ka savezničkoj teritoriji

Objavljeno:

Danas se navršava 75 godina od sletanja američkog bombardera B24 Liberator u Srpsku Crnju kada je spašena devetočlana posada ovog savezničkog aviona.

U sredu, 31. januara 1945. godine poleteli su iz američke baze u mestu Manduri u Italiji. Njihov avion serijskog broja 42-50776, sa nadimkom ”Hubba hubba” pripadao je 450. bombarderskoj grupi, 72 eskadrili, 15 vazduhoplovnoj diviziji. Leteli su iznad Jadranskog mora uputivši se prema Beču gde su uglavnom bombardovali rafineriju nafte. U napadu je učestvovalo 624 bombardera B-17 i B-24, i to je bila jedna od masovnijih akcija ove jedinice. Na putu prema cilju pokvario se jedan od motora i našli su se van borbene formacije, pa je avion u rep pogodila nacistička protivvazduhoplovna odbrana i onesposobila još jedan motor. Sa preostala dva motora bombarder B24 Liberator nije mogao da leti preko Alpa. Njihov pilot je bio Džozef Kent koji je odlučio da se upute ka savezničkoj teritoriji.

foto: Kluturni klub Otadžbina

Odredili su kurs i leteli sve niže kroz oblake. Plan je bio da iskoče iz aviona na 3000 stopa. Na visini od 3200 stopa ugledali su poljanu prekrivenu snegom na kojem se nalazilo nekoliko ruskih aviona C47 označenih crvenom petokrakom. Ispalili su signalne rakete, a oni su postavili dimne signale za određivanje pravca vetra. Pilot je kružio iznad aerodroma spuštajući se sve niže i uspešno je aterirao kod Srpske Crnje. Devetočlanu američku posadu činili su: Doid Rab, komandant bombardera; Džozef Kent, pilot; Rejmon Mur, nišandžija; Rajmon Huk, radio operater; Odži Vajt, navigator; Klarens Dantoni, nišandžija; Lenard Per, nišandžija; Norman Eldavijan, inžinjer leta i Malvin Jui, vodnik. U Srpskoj Crnji ostali su oko tri nedelje pre nego što su po njih došli Britanci i vratili ih u njihovu bazu u Italiji.

foto: Kluturni klub Otadžbina

1. septembra 1985. godine, posredstvom novina Politika, u Srpskoj Crnji boravili su Doid Rab, dr Rejmond Mur, Oliver Vajt i Rejmond Huk. Tada je obeleženo 40 godina od njihovog spasavanja. Doid Rab, komandant bombardera, izjavio je prilikom posete Srpskoj Crnji da je njegovo sećanje i dalje živo na Srpsku Crnju i događaj koji se desio. Rekao je da su imali odličnu hranu i negu i da iako je bilo ratno stanje da su se Crnjani žrtvovali za njih. Izjavio je da je boravak u Crnji nezaboravan, da je oduševljen i da nemaju dovoljno reči da opišu sve prijatne trenutke koje su doživeli u Srpskoj Crnji sa njenim meštanima. Posetili su rodnu kuću Đure Jakšića, pravoslavnu crkvu, a organizovan im je svečani doček na trgu ispred spomenika Đuri Jakšiću. U domu kulture na prigodnoj svečanosti proglašeni su počasnim građanima Srpske Crnje. Poklonili su Srpskoj Crnji maketu bombardera B24 koja se i dalje čuva u Narodnoj biblioteci „Đura Jakšić“ u Srpskoj Crnjii, Povelju mira i američku zastavu sa zgrade Kongresa.

foto: Kluturni klub Otadžbina

Kulturni klub Otadžbina povodom godišnjica ovog događaja podneće inicijativu da se mesto gde se nalazio privremeni aerodrom obeleži i da se sačuva sećanje na ovaj važan događaj iz istorije Srpske Crnje.

foto: Kluturni klub Otadžbina

Kulturni klub Otadžbina je osnovan u Srpskoj Crnji 2015. godine, kao nevladino i neprofitno udruženje radi ostarivanja ciljeva u oblasti kulture, edukacije, izdavaštva, nauke i obrazovanja. Do sada je realizovao više inicijativa i akcija. Izdao je šest brojeva novina Otadžbina u ukupnom tiražu od 30.000 primeraka i izradilo četri murala sa likom Đure Jakšića, Devojke u plavom, Vojvode Stepe Stepanovića i kralja Aleksandra Karađorđevića. Internet prezentacija Kulturnog kluba Otadžbina je u pripremi i na adresi www.otadzbina.org.rs.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.