DANAS JE BIBIJAKO ĐIVE! Ovako se Romima čestita njihov SVETI DAN!
Romi, Foto: Printscreen

TETKIN DAN

DANAS JE BIBIJAKO ĐIVE! Ovako se Romima čestita njihov SVETI DAN!

Zaštitnica Bibiji prema narodnim verovanjima svoj romskoj deci tokom godine daruje zdravlje, napredak i sreću

Objavljeno:

Poslednjeg januarskog dana Romi tradicionalno proslavljaju praznik svoje zaštitnice Bibijako Đive. Ovaj tetkin dan, posvećen zaštitnici romske dece, 31. januara obeležiće i Društvo Roma u Zaječaru.

Očekuje se bogat program, koji će započeti okupljanjem učesnika na Gradskom trgu u Zaječaru u 10 sati. Pored trubača ovaj događaj upotpuniće i članovi Folklorne sekcije Društva Roma „Jovica Joca Mihailović“ sa svojim nastupom.

Nakon okupljanja na skveru, učesnici će se uputiti kod rodnog drveta kod gradskog bazena, gde će obaviti čin paljenja sveća i molitve za najmlađe tačno u podne.

Zaštitnica Bibiji prema narodnim verovanjima svoj romskoj deci tokom godine daruje zdravlje, napredak i sreću.

Prema narodnom verovanju Bibijako je božanstvo koje živi u šumi ili u visokim planinama. Nevidljiva obilazi noću domove i čerge, a prikazuje se samo nekolicini ljudi koje odlikuju izuzetne vrline. Zato slavlje počinje okupljanjem oko svetog drveta, najčešće kruške, koja se po „tetki“ naziva Bibi.

Pre proslave drvo se ukrašava cvećem i crvenim trakama, a na dan svetkovine na zemlju oko drveta iznosi se hrana i piće.

Svetkovina počinje paljenjem sveća i pevanjem molitava u čast Bibijako, a za zdravlje i sreću najmlađih naraštaja i svih Roma.

Bonus video:

(Espreso.co.rs /zajecaronline.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.