MLADIĆEVA ODBRANA TVRDI DA SE GENERALU KRŠE PRAVA U PRITVORU: Njega leči osoba kojoj je uskratio PRISTANAK!
Ratko Mladić, Foto: Profimedia

DRAMATIČNO

MLADIĆEVA ODBRANA TVRDI DA SE GENERALU KRŠE PRAVA U PRITVORU: Njega leči osoba kojoj je uskratio PRISTANAK!

Na redovnoj raspravi o stanju u postupku, branilac Branko Lukić izrazio je "zabrinutost po pitanju Mladićevog zdravlja"

Objavljeno: 18:35h

Odbrana generala Ratka Mladića, prvostepeno osuđenog na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina u BiH, tvrdila je danas pred međunarodnim sudom u Hagu da se Mladićeva prava u pritvoru u Sheveningenu "drastično krše" zato što ga leči osoba kojoj je on uskratio svoj pristanak.

Na redovnoj raspravi o stanju u postupku, branilac Branko Lukić izrazio je "zabrinutost po pitanju Mladićevog zdravlja". Lukić je kazao da su Mladićeva prava "drastično prekršena" time što ga je u pritvoru "posetila i lečila" izvesna osoba "bez njegovog pristanka".

Advokat Lukić rekao je i da je odbrana prethodno podneskom tražila da ta osoba bude isključena iz lečenja generala Mladića. O Mladićevom zdravstenom stanju, Lukić je detaljno govorio na delu zasedanja zatvorenom za javnost.

Kako je rekla sudija Priska Nijambe, Mladićeva odbrana je apelacionom veću 24. januara dostavila poverljiv podnesak o generalovom zdravlju.

Sekretarijat sudskog Mehanizma, pravnog naslednika Haškog tribunala, na taj podnesak odbrane odgovorio je juče, rekla je sudija Nijambe.

General Mladić se tokom javnog dela zasedanja nije obraćao sudiji. Samo je na početku zasedanja potvrdio da dobija prevod na srpski jezik.

Mladić (77) je u sudnicu došao u tamnom odelu i sivoj košulji, sa plavom kravatom i izgledao je čilo.

Haški tribunal je 22. novembra 2017. generala Mladića nepravosnažno osudio na doživotni zatvor.

Tribunal je Mladića proglasio krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora kao talaca od 1992 do 1995.

Po presudi, to su bila četiri udružena zločinačka poduhvata čiji je zajednički cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Muslimana sa velikog dela teritorije BiH, radi uspostavljanja srpske dominacije.

Ta zlodela su, pored srebreničkog genocida, u presudi kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja i Ženevskih konvencija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.