DECA IZ GRADA IMAJU VISOK PRITISAK I UBRZAN PULS! Zna se zbog čega, OVO JE ALARMANTNO
Zagađenost vazduha, ilustracija, Foto: Shuterstock

OPASNOST PO GRAĐANE

DECA IZ GRADA IMAJU VISOK PRITISAK I UBRZAN PULS! Zna se zbog čega, OVO JE ALARMANTNO

Iako se ovih dana mnogo piše i priča o zagađenom vazduhu i njegovom nepovoljnom uticaju na zdravlje, malo je poznato da je i buka veoma opasna po građane!

Objavljeno:

Iako se ovih dana mnogo piše i priča o zagađenom vazduhu i njegovom nepovoljnom uticaju na zdravlje, malo je poznato da je i buka veoma opasna po građane!

S obzirom na to da živimo u gradu koji nikada ne spava i koji je svakodnevno preopterećen kolonama vozila, nervoznim vozačima koji trube, šinskim prevozom koji izaziva vibracije i zvuke dok prolazi pored zgrada, svakodnevni mir u našim domovima mogu prekinuti i zvuci mašina na ulicama dok popravljaju trotoare ili kolovoze.

Međutim, prava opasnost nastupa u periodu odmora, ukoliko je izlaganje neprijatnim zvucima konstantno, te pored hronične iscrpljenosti i umora može doći i do nastanka raznih ozbiljnijih oboljenja, stoji u planu javnog zdravlja za period 2020-2026. koji je usvojen pre nekoliko nedelja u Skupštini grada.

Kako piše u ovom dokumentu, istraživanju Instituta za higijenu i medicinsku ekologiju Univerziteta u Beogradu, došlo je do interesantnih podataka koji potvrđuju štetnost buke po zdravlje. Naime, ustanovljeno je da buka kod dece predškolskog uzrasta koja žive u delovima Beograda gde je buka iznad 45 decibela imaju povišeni krvni pritisak i ubrzaniji puls od dece koja žive u tišim kvartovima grada.

Takođe pored male dece negativne posledice od buke imaju i odrasli stanovnici muškog pola kod kojih je takođe primećen povišen krvni pritisak.

“Buka može da izazove razne bolesti jer kad spavamo mozak, uši i celo telo nastavljaju da reaguju na zvuk, izlaganje u dužem periodu zvucima jačim od 40 decibela, do 55, što odgovara bučnoj ulici, utiče na krvni pritisak i može da izazove srčani udar”, navodi se u saopštenju Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Procene su da je oko 10 odsto stanovništva pojačano osetljivo na buku, naročito deca mlađa od šest godina i stariji od 65 godina.

Nivo buke u prestonici, na čak 35 mesta, meri Gradski zavod za javno zdravlje koji je u izveštaju za 2019. kao faktor koji najviše doprinosi buci istakao saobraćaj, pre svega onaj duž prometnih saobraćajnica i u gradskom centru.

Podaci ovog merenja upućuju na najugroženije stanovnike Beograda, a to su građani koji žive na Bulevaru kralja Aleksandra, u Ulici kraljice Natalije, na Bulevaru vojvode Mišića, Bulevaru despota Stefana, u Karađorđevoj...

SZO je posebnu pažnju posvetila onima koji žive blizu aerodroma, procenivši da zvuk aviona “može da izazove povećanje krvnog pritiska dok osoba spava”. Nedavno objavljene studije navode da zvuk aviona u ranim jutarnjim časovima ima najštetniji efekat na srčani ritam.

Bonus video:

(Espreso..rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.