UVODI SE ŽELEZNIČKA LINIJA BEOGRAD - PRIŠTINA: Evo šta to ZNAČI u POLITIČKOM SMISLU
Spremni smo da uradimo ono što možemo i znamo da je i Vlada Srbije spremna, Foto: Boško Karanović

nove inicijative

UVODI SE ŽELEZNIČKA LINIJA BEOGRAD - PRIŠTINA: Evo šta to ZNAČI u POLITIČKOM SMISLU

Što se tiče infrastrukturnog povezivanja, kako je navela, tu je i železnička veza

Objavljeno:

Povezivanje Beograda i Prištine i putem železnice predstavlja, osim fizičkog povezivanja i jedan korak napred ka normalizaciji odnosa, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, dodajući da smatra da je jako dobro da se počne sa razgovorima o povezivanju.

Ona je sinoć novinarima, na obeležavanju dve godine od osnivanja Kongresa srpsko-američkog prijateljstva u Beogradu, kazala da je sigurno da će avio saobraćaj svakako biti uspostavljen, uz otklanjanje administrativnih i birokratskih prepreka.

Što se tiče infrastrukturnog povezivanja, kako je navela, tu je i železnička veza, kao i autoput koji se već gradi Niš - Merdare - Priština, kao jedna od mogućnosti.

Podsetila je da postoje dve mogućnosti za železničko povezivanje Beograda i Prištine - preko Kraljeva i preko Merdara, i dodala da će se videti koja će od te dve opcije biti bolja za obe strane.

"Svaka vrsta povezivanja je mogućnost za normalizaciju odnosa, a treba nam taj jedan korak napred kako bi i ceo naš region bio stabilniji", istakla je Mihajlovićeva.

Dodala je da će u tom smislu njeno Ministarstvo pomoći sve i pomaže sve što može da bi se zaista to i postiglo u narednom periodu.

Američki ambasador Entoni Godfri istakao je da SAD zaista cene energiju koju su predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i ministarka Zorana Mihajlović uložili u podržavanje tog projekta.

Kako je naveo, specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel, koji je inicirao železničko povezivanje kao temu na jučerašnjem sastanku u Berlinu, a u dogovoru s predsednikom Srbije, uložiće svoju energiju kako bi se "uhvatio sadašnji trenutak i iskoristila prilika da se normalizuju odnosi Beograda i Prištine".

Na osnovu prošlonedeljnog putovanja na jug Srbije Godfri je, kako kaže, video da poslovni ljudi žele rešenje tog problema.

"Spremni smo da uradimo ono što možemo i znamo da je i Vlada Srbije spremna", kazao je Godfri.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.