SRBI U CG NISU UGROŽENI ALI CRNOGIORCI U SRBIJI NISU UOPŠTE BEZBEDNI: Posle njegovih reči Srbija je poludela
Crnogorci ugroženi u Srbiji?, Foto: Filip Plavčić

netolerancija

SRBI U CG NISU UGROŽENI ALI CRNOGIORCI U SRBIJI NISU UOPŠTE BEZBEDNI: Posle njegovih reči Srbija je poludela

Perović: Od pretnji i zastrašivanja do preduzimanja konkretnih represivnih mera samo je jedan korak.

Objavljeno:

Srbi u Crnoj Gori nisu ugroženi, ali Crnogorci u Srbiji jesu, izloženi su zastrašivanju i samo je jedan korak do represivnih mera, poručuje profesor Univerziteta u Novom Sadu, dr Mileno Perović u intervjuu za Radio Crne Gore, koji mu je ustupio prostor za niz optužbi izrečenih na račun Srbije s ciljem aboliranja crnogorskih vlasti od onog što se dešava u Crnoj Gori.

Položaj Crnogoraca danas u Srbiji je izuzetno loš i izloženi su izrazitoj netrpeljivosti i netoleranciji, tvrdi Perović, koji je predsednik Saveta za saradnju sa iseljenicima.

Perović tvrdi da Crnogorci u Srbiji danas doživljavaju, kako kaže, "talase mržnje koje su svojevremeno doživljavali Hrvati, Slovenci, Albanci, Bošnjaci". ,,U poslednje vreme posebno od pripreme Zakona o slobodi veroispovesti ta netrpeljivost je doživela krešendo", naveo je Perović.

Kao ilustraciju tome on je pomenuo izjave srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, koje je kvalifikovao kao ,,fašističke pretnje", kojima, kako je rekao, pokušava ne samo da zaplaši Crnogorce u Srbiji, već da najavi da bi im se "možda još ko zna šta moglo desiti".

,,Od tih pretnji i zastrašivanja do preduzimanja konkretnih represivnih mera samo je jedan korak. Mi ne treba da živimo u iluziji da se od zastrašivanja neće napraviti taj korak dalje,'' naveo je Perović.

Ovaj profesor novosadskog univerziteta tvrdi i da nema sumnje da je bezbednost Crnogoraca u Srbiji ugrožena. Konstatacije da su ugrožena prava Srba u Crnoj Gori apsolutna su laž i to najbolje pokazuju cifre, kazao je Perović.

,,Na popisu stanovništva 1991. godine Srba je u Crnoj Gori bilo devet odsto, na poslednjem popisu ih je bilo skoro 29 procenata. S druge strane Crnogoraca je u Srbiji bilo preko 160.000 danas ih je oko 38.000. Cifre same po sebi govore'', rekao je Perović.

Izgleda da su Crnogorci došli na red kao objekat mržnje u Srbiji i dodao da su Crnogorci to bili i u referendumskom procesu, što je, kako tvrdi, osetio na vlastitoj koži.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.