Indijskim radnicima u Čortanovcima poslodavac uzeo pasoše i ucenjivao ih!
Indijskim radnicima u Čortanovcima poslodavac uzeo pasoše i ucenjivao ih, Foto: Beta / Dragan Gojić

UŽASNI USLOVI

Indijskim radnicima u Čortanovcima poslodavac uzeo pasoše i ucenjivao ih!

Ova firma je bila ranije ozbiljno građevinsko preduzeće, navodi Rodić i dodaje da su se posle registrovali i u SAD

Objavljeno:

U Srbiji radi na crno između 3.000 i 3.500 građevinskih radnika iz inostranstva: Albanaca, Turaka, Pakistanaca, Indusa i drugih, kažu u Građevinskoj komori Srbije i pozivaju nadležne da sa ambasadom Indije reše najnoviji problem sa radnicima iz te zemlje angažovanim na gradilištu u Čortanovcima.

Naime, kako smo ranije preneli pisanje Istinomera, radnici iz Indije angažovani u Čortanovcima štrajkuju zbog loših uslova, kašnjenja plata, oduzimanja pasoša...

Goran Rodić iz Građevinske komore navodi da se za radnike iz Indije saznalo u javnosti kada su se odlučili na štrajk zbog kašnjenja plata, pa je "isplivalo" i da ih poslodavac ucenjuje tako što im je oduzeo pasoše i lična dokumenta bez kojih ne mogu da se vrate u Indiju, i koji ih plaši da će u Srbiji biti uhapšeni jer nemaju dokumenta. Reč je o oko 70 radnika iz Indije, od kojih jedan deo štrajkuje, a angažovani su, rečeno je Tanjugu u Samostalnom sindikatu putara Srbije, na gradilištu Čortanovci na projektu brze pruge i smešteni u silosu kod Surčina.

Rodić ističe da oni sem toga što nisu redovno isplaćivani nisu imali ni odgovarajuće lekarske preglede, pa se prašina i digla jer se lokalno stanovništvo uplašilo da ne dođe do neke zaraze.

"Naš sindikat se umešao da tim ljudima pomogne i sada indijska ambasada mora da im pomogne. Ako nemaju pasoše i novac, da im obezbedi papire i sredstva kako bi mogli da se vrate u matičnu zemlju. To važi i za sve druge strane radnike", naveo je Rodić.

Poručuje da inspekcija Ministarstva za rad treba da podnese prijave protiv onih koji su te ljude angažovali i dodaje da je to u slučaju Indusa firma "Nikolić" koju treba procesuirati i kazniti.

"Sada treba da ih isplati onaj ko ih je doveo, da ih prijavi ako hoće da rade, a ako neće da se spakuju i deportuju u njihovu zemlju", naglasio je Rodić. Rodić objašnjava da prema našim propisima, strani radnici moraju da budu prijavljeni, osigurani i zdravstveno pregledani, kao i da imaju adekvatan smeštaj.

Dodaje da u Srbiji ima najviše radnika Albanaca iz Severne Makedonije i sa KiM koji su angažovani na crno, dok Kinezi, kako ističe, uvek dolaze organizovano preko države i tu nema problema.

"Najopasnije je što je reč o stranim radnicima koji su priučena i jeftino plaćena radna snaga", kaže Rodić i upozorava da to može da se odrazi i na kvalitet objekata.

Inače, kako je rečeno u sindikatu putara, u Srbiji ima ukupno 150 radnika iz Indije, od kojih polovina radi na izgradnji stanova za policiju u Kraljevu, a jedan broj Indijaca koji su sada angažovani u Čortanovcima, prethodno je gradio autoput od Surčina do Obrenovca. Glavni izvođač radova na ovoj deonici bila je kineska firma, a trasu brze pruge u Čortanovcima rade ruske železnice, dok su radnike angažovali podizvođači. U ovom slučaju firma "Nikolić" .

Ova firma je bila ranije ozbiljno građevinsko preduzeće, navodi Rodić i dodaje da su se posle registrovali i u SAD.

Predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović, međutim, tvrdi da firma "Nikolić" preko partnerske firme u SAD, upućuje radnike u Srbiju i da je problem nastao zato što su ugovori radnicima sklapani po američkom zakonodavstvu, koji ne odgovaraju našim propisima.

Vukanović dodaje da je, prema ugovorima, za sporove nadležan sud na Floridi i da je, na primer, predviđena kazna od oko 500 evra za onog ko organizuje štrajk, a 50 evra za onog ko učestvuje u štrajku.

"Sada ispada da ti radnici duguju firmi koja ih je angažovala, a ne ona njima", dodaje ona.

Takođe, kaže da je problem i što po američkim propisima radnik može u bilo kom trenutku da bude otpušten, da mu se otkaže viza, boravišna dozvola i drugo.

Podsetimo, 31. oktobra prošle godine, na gradilištu tunela poginuli su turski državljani, dva mladića starosti 24 i 25 godina. Prema tadašnjim informacijama, oni su koristili čeličnu korpu, koja nije namenjena za podizanje ljudi, kako bi se popeli na stub konstrukcije.

Njih je na gradilištu brze pruge kod Čortanovaca angažovao podizvođač radova, turska kompanija "Rejl tek", a imali su ugovore o radu.

Ni tri meseca posle pogibije dvojice radnika na gradilištu tunela na trasi brze pruge Beograd-Novi Sad u Čortanovcima, nije poznato usled čega je došlo do nesreće i da li su postojali neki propusti u bezbednosnim procedurama. Iz Inspektorata za rad na pitanja 021 u vezi sa ovom nesrećom su krajem decembra naveli da je postupak inspekcijskog nadzora još uvek u toku.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / 021 / Istinomer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.