DANAS SLAVIMO SVECA KOJI JE USPEO DA POBEDI SAMOG ĐAVOLA: Izgovorite OVE REČI za snagu i dobro zdravlje!
Izgovorite OVE REČI za snagu i dobro zdravlje!, Foto: Tanjug / Jaroslav Pap

NA DANAŠNJI DAN

DANAS SLAVIMO SVECA KOJI JE USPEO DA POBEDI SAMOG ĐAVOLA: Izgovorite OVE REČI za snagu i dobro zdravlje!

Jovan se upkojio 450. godine, a ostao je upamćen po tome što je veći deo života proveo kao prosjak koji je živeo od tuđe milostinje

Objavljeno:

Vernici i Srpska pravoslavna crkva danas praznuju dan Svetog prepodobnog Jovana Kuščnika.

Jovan je rođen u Carigradu, u vreme cara Lava, a roditelji su mu bili vizantijski plemići. Iako je imao mogućnost da nasledi bogatstvo, Jovan je još kao tinejdžer odlučio da odbaci plemićki život i pobegne u manastir.

Posle više od deset godina strogog manastirskog života, Jovanu se po predanju javio đavo koji ga je nagovarao da se vrati roditeljima i ponovo živi kao plemić.

Đavo ga je iskušavao devet dana i noći, a onda je Jovan desetog dana odlučio da pobegne iz manastira nazad ka roditeljima. Ipak, kada je stigao u dvorište svoje kuće, Jovan je shvatio da je podlegao iskušenjima na koja ga je stavio đavo. Znao je da ne sme da se više od sramote vrati u manastir, ali i da neće da izda svoju veru za koju se zalagao, te da neće ni kod roditelja da se vrati.

Nemajući kud, Jovan odluči da u dvorištu kuće svojih roditelja spava i prosi, u nadi da ga oni neće prepoznati. Posle nekog vremena roditelji su ga prepoznali, ali on je ipak odbio da se vrati kući, tvrdeći da će jedino na taj način spasiti njihove i svoju dušu od đavola.

Jovan se upkojio 450. godine, a ostao je upamćen po tome što je veći deo života proveo kao prosjak koji je živeo od tuđe milostinje.

Pravoslavni vernici danas slave i Svetog prepodobnog Pavla Tivejskog i Gavrila Lesnovskog. Prema narodnim verovanjima danas ne treba raditi u polju i valja izbegavati teške fizičke poslove.

Danas izgovorite ovu molitvu za zdravlje i sreću:

-Kao nezalaznu svetlost mislenog Sunca, hvalimo te u pesmama mi koji smo se sabrali danas. Zasijao si onima koji behu u tami bezumlja i sve si ih uzveo ka božanskim visinama, ukrasu Divejeva, sveti, čvrsti temelju otaca i isposnika.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.