SRBIJA BEZ SNEGA, A PADA KIŠA! Ovo je EKSTREMNA pojava za koju postoji OBJAŠNJENJE
Ovo je EKSTREMNA pojava, Foto: Beta/Dragan Gojić

ekstremne vremenske prilike

SRBIJA BEZ SNEGA, A PADA KIŠA! Ovo je EKSTREMNA pojava za koju postoji OBJAŠNJENJE

Temperature i preko deset stepeni

Objavljeno: 16:03h

U Srbiji snega nema, a temperature praćene kišom, skaču iznad desetog podeoka. Zime bez snega su se dešavale i ranije. Ovo jeste ekstremna pojava, ali nije potpuno neuobičajena - rekao je za meteorolog Nedeljko Todorović.

Kako ističe, pedesetih i šezdesetih godina pamte se i po šest-sedam vezanih godina kada nije bilo mnogo padavina.

- Tako je bilo recimo 1950. na 1051. godinu, kada je prvi sneg u Beogradu pao tek 19. januara i to samo dva centimetara, i to je bio jedini dan te zime sa snegom. Slično se desilo i 1960. na 1961. godinu, kada je u Beogradu palo samo četiri centimetara snega, ali je zato naredne godine palo 60 centimetara - kaže Todorović

- Ove godine je bilo snega u Srbiji, naročito na zapadu i jugozapadu zemlje. Padavine su zaobišle Beograd. To pre svega zavisi od cirkulacije vazdušnih struja iznad Evropskog kontinenta, tako se namestilo da ove godine nisu zahvatile i sever Srbije i Beograd - kaže za Alo.

Međutim, iako do sada nije bilo padavina u prestonici, i dok poznati portali specijalizivani za vremenske prognoze najavljuju veoma topao februar, to ne znači da je zima završena

- Svi ti portali koji daju prognoze za preko sedam do 10 dana, daju prognoze na osnovu statističkog proseka, i ne mogu se uzimati za pouzdane izvore. Prema ono što se zna to je da je u narednih 10 dana u Srbiji mala verovatnoća da će biti snega, a posle toga niko ne zna šta će tačno biti - kaže Nedeljko Todorović.

Da portali na kojima sve više ljudi pokušava da sazna vremenske prilike u narednim danima i mesecima obično ne daju tačne prognoze, možete proveriti i sami, ističe naš poznati meteorolog. Prosto zapištine negde prognoze koje najavljuju danas za naredni mesec, a zatim pratite iz dana u dan realne vremenske prilike. Kako ističe, brzo ćete primetiti odstupanja od ranije najavljivanih pokazatelja.

( Espreso. rs / Alo )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.