MORAMO DA BRANIMO CRKVU OD BIVŠIH SRBA! Patrijarh IRINEJ APELUJE: Oni ČINE ono što ni TURCI NISU!
Foto: Filip Plavčić

APEL

MORAMO DA BRANIMO CRKVU OD BIVŠIH SRBA! Patrijarh IRINEJ APELUJE: Oni ČINE ono što ni TURCI NISU!

Sastali smo se ispred Hrama Simeona Mirotočivog, svetitelja srpskog roda koji je i sam celog sebe posvetio Bogu u službi svome narodu. Njemu danas pritičemo, kao što su to naši preci u najtragičnijim trenucima, rekao je srpski patrijarh Irinej na molebanu služenom u Beogradu u znak podrške za odbranu srpskih svetinja

Objavljeno:

Patrijarh je poručio da se danas sastajemo u velikoj teškoći i problemu u kome se našao naš pravoslavni narod i naša crkva.

- Sabrali smo se pre svega da se obratimo Bogu, jer je probleme toliko težak i veliki da našim silama ljudskim mi to ne možemo da rešimo. Ali sve ono što mi ne možemo da rešimo prepustićemo Bogu i njegovim svetim jer nema problema koji bog neće rešiti.

On je naglasio da nije u pitanju samo poglavarstvo Crne Gore, nego ogromna mračna paklena sila iza njihovih leđa, i da oni to samo verno i predano izvršavaju tuđu volju.

- Da razbiju srpstvo, razbiju i oslabe SPC, to je njihov glavni zadatak. A sve ovo drugo je manje važno. Nikad niko braćo i sestre nije pomislio da će doći u priliku da brani Srbe od Srba, da branimo crkvu našu od bivših Srba. Digli su ruke na svetinje naše. Na Svetog Vasilija Ostroškog, svetitelja čudotvorca najvećeg u čitavom pravoslavnom svetu… Na svetitelja koji celim telom svojim leži na Cetinju i da prihvate tamo neku crkvu koju vodi raščinjeni pop. Njega nije srpska crkva raščinila, već Carigradska".

Patrijarh je istakao da su samoprozvanog mitropolita Dedeića izabrali da stvara svetosavsku crkvu.

- Da crkvu vodi neko ko nema nikakve veze sa Crkvom i da organizuju crkvu oni koji u sebi nemaju ni Boga. Naša crkva braćo i sestre, je Hristova crkva, crkva Duha svetoga, koju Gospod vodi od osnivanja do dana današnjeg. I oni su digli ruku na božansko delo. Hoće da svetinje naše u Crnoj Gori da liše imovine svoje a zaboravljaju da je SPC i stvorila Crnu Goru.

Patrijarh je naveo da danas ne bi bilo ni Crne Gore, da nije bilo crkve.

- A oni joj danas sude i hoće da je unište. To je namera i cilj onih koji danas predstavljaju Crnu Goru. Svet tako bezakonje nije zapamtio. Čine ono što n Turci nisu za 500 godina nisu učinili. Hoće da svetinje naše zatvore i da srpski narod nema gde da se klanja. Iskušenje je veliko možda je snaga naša mala ali molitve naše nisu male! Niko nije dobio borbu protiv Boga - rekao je patrijarh.

Pre molebana održana je molitvena litija od Zemuna do Novog Beograda u kojoj je učestvovalo više hiljada građana.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.