PROFESOR HEMIJE O ŠTEDLJIVIM SIJALICAMA: Važna stvar nije dokazana
Foto: Profimedia

pogledajte

PROFESOR HEMIJE O ŠTEDLJIVIM SIJALICAMA: Važna stvar nije dokazana

Potrebno je još istraživanja da bi se ove tvrdnje dokazale ili opovrgle

Objavljeno: 10:29h

Štedljive, "ekološke" sijalice koje se masovno koriste i u Srbiji toksične su i izazivaju rak, zastrašujući su rezultati istraživanja međunarodnih institucija i domaćih stručnjaka.

Najopasniji sastojak je živa, koja je snažan neurotoksin, i ukoliko se sijalica polomi ona isparava i ulazi u krvotok. Da stvar bude još gora, ove sijalice zbog dužeg trajanja, imaju i UV zračenje, ali nije poznato koliko, jer to nije naznačeno u deklaraciji na pakovanju.

Prema rečima stručnjaka, živa je toksična i pogubna za nervni i kardiovaskularni sistem, ali i jetru, bubrege, štetno deluje na reproduktivni sistem.... UV zračenje je poznato kao glavni "okidač" za melanom kože i oštećenje vida. Stoga, oni savetuju da se ove sijalice izbace iz upotrebe, ali i da se napravi posebna deponija za njihovo skladištenje.

foto: Printscreen/Ilustracija

Profesor hemije životne sredine Petar Pfendt upozorava da su ove sijalice veoma opasne po zdravlje.

- Nažalost, ove sijalice su jednog trenutka preplavile tržište i proizvođači su se potrudili da ih nametnu potrošačima. Međutim, sva njihova neželjena dejstva i sastav su skriveni sa pakovanja. Da i te kako imaju štetan sastav, potvrđuju i njihova dugotrajnost i sama jačina energije koju emituju. Ove sijalice su pre svega opasne jer sadrže živu, koja je otrovna za organizam. Koliko je živa nezdrava, potvrđuje i činjenica da su svi termometri i toplomeri koji su sadržali živu izbačeni iz upotrebe i zabranjeni za korišćenje. Štedljive sijalice su štetne i dok emituju svetlost, zbog nezdravog sastava, a najopasnije je kada se polome - ističe Pfendt za Informer i dodaje:

- Tada živa iscuri i zavuče se u svaku rupu, jer je nju teško skupiti. Čim živa izađe iz predmeta, počinje njeno toksično isparavanje. Tako ljudi u zatvorenim prostorijama udišu toksičnu materiju, koja ulazi u krvotok, a zatim razara organizam. Sam neurotoksin napada nervni sistem, ali pored toga, prilikom udisanja žive stradaju i jetra, bubrezi, kardiovaskularni sistem. Zato smatram da država mora da za ovakav proizvod napravi posebno mesto, deponiju, za njihovo recikliranje, jer nikako ne bi smele da se bace u đubre nakon što im prođe rok rada i trajanja.

foto: Onthemarket.com

Dermatolog Gorana Isailović ističe za Informer da je pored postojanja žive velika opasnost što se ne zna jačina UV zračenja koje štedljive sijalice emituju.

- Tačno je da imaju živu i da je najgora stvar što ne postoji mesto gde se one mogu baciti. Pored toga, emituju jaču energiju od običnih sijalica, što znači da imaju veće UV zračenje. Najopasnije je što nije poznata jačina tog zračenja i što se ne zna da li zaista sijalice imaju jako UV zračenje, pa mogu biti okidač za promene na koži, ili su potpuno bezazlene - objašnjava sagovornica za Informer.

Potrebno je još istraživanja da bi se ove tvrdnje dokazale ili opovrgle.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.