DRAGICA BRINE O ČISTOĆI GRADA, a svoje zdravlje stavila je na zadnje mesto: Sve joj je preče od pregleda
Ona brine o čistoći gradskih ulica, Foto: RINA

svaka čast!

DRAGICA BRINE O ČISTOĆI GRADA, a svoje zdravlje stavila je na zadnje mesto: Sve joj je preče od pregleda

Dragica Bojović pre svitanja je na svom radnom mestu, bez obzira na vremenske uslove

Objavljeno:

Kada je reč o obolevanju i umiranju od raka grlića materice, Srbija se nalazi na petom mestu u Evropi. Niska svest o važnosti obavljanja preventivnih pregleda jedan je od glavnih razloga za ovako lošu statistiku. I upravo zbog toga brinući o zdravlju zaposlenih, JKP "Komunalac" iz Čačka preuzelo je na sebe obavezu da organizuje godišnje ginekološke preglede, jer žene zaposlene u ovom preduzećeu, kako kažu, vode brigu o svemu i svima, samo ne o svom zdra-vlju.

Dragica Bojović pre svitanja je na svom radnom mestu, bez obzira na vremenske uslove. Ona brine o čistoći gradskih ulica, ali kad je njeno zdravlje u pitanju ipak nije toliko odgovorna.

foto: RINA

“Uvek se negde juri. Deca, škola, posao, kuća i kuhinja… Žene imaju previše obaveza i taj pregled uvek ostavljaju za drugi dan, sve je ostalo preče. A kad se ostavi za kasnije, ponekad zaista može biti kasno”, priča Dragica za RINU.

Sličnog mišljenja je i njena koleginica Danijela Poledica koja je tek u petoj deceniji prvi put otišla na ginekološki pregled, i to samo iz razloga što je to organizovalo preduzeće u kom radi i nije mogla da izbegne, kako je rekla, tu obavezu.

“Sama nikad ne bih uspela da se organizujem i da odem na taj pregled, kad su krenule sve koleginice iz smene, onda sam morala i ja, nije bilo izgovora. Starhovala sam šta će mi doktor reći, a kad sam čula da je sve u redu, to olakšanje se ne može opisati rečima”, rekla je Danijela.

Organizovani ginekološki pregledi u JKP “Komunlac” bili su prihvaćeni sa odobravanjem, a odziv žena bio je stoprocentan.

foto: RINA

“Zbog niske svesti o značaju preventivnih pregleda, tri godine unazad, kroz program poslovanja obezbeđujemo finansijska sredstva za ginekološke pregleda žena, a ove godine uključen je i pregled na mamografu”, izjavila je Mirjana Skerlić, direktor finanasijskog sektora u JKP “Komunalac”.

Da je ovo dobra odluka pokazalo se odmah nakon prvih pregleda.

“Jednoj od žena odmah na pregledu otkriven je kancer u ranoj fazi, operisana je i sad se upsešno opravlja. Veliko je pitanje da li bi ona sama na vreme otišla na lekarski pregled”, rekla je Mirjana.

U lečenju kancera na grliću materice najvažniji su upravo preventivni pregledi , jer je ova bolest apsolutno izlečiva ako se otkrije u ranoj fazi.

“Kancer ne nastaje za dva dana, već taj proces traje i do 10 godina, a to je sasvim dovoljno vremena da se otkrije i potpuno izleči”, navela je Snežana Ćojbašić, ginekolog.

I zato, najbitnije je ipak tih sat vremena koliko će vam tebati da odete kod lekara i uradite preventivni lekarski pregled.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.