ČOVEK KOJI JE MOGAO DA NABAVI SVE: Najveća urbana legenda Jugoslavije, nestao bez traga posle dila s Gadafijem
Bilo kako bilo, tek Saso Mange je jednostavno i bez traga nestao, Foto: Printscreen

saso mange

ČOVEK KOJI JE MOGAO DA NABAVI SVE: Najveća urbana legenda Jugoslavije, nestao bez traga posle dila s Gadafijem

Postoje i oni manje poznati a dostojni da se nazovu pravim pravcatim urbanim legendama

Objavljeno: 18:05h

Iako odavno nisu među nama priče o njima nastavljaju da žive. Svi ste čuli za Beogradskog fantoma ili za Dragoljuba Aleksića koga su zvali Čovek od čelika. Međutim, postoje i oni manje poznati a dostojni da se nazovu pravim pravcatim urbanim legendama. Njihove biografije obavijene su misterijom i pune anegdota koje se graniče sa fantastičnim. Jedan od njih je i Saso Mange.

Saso Mange svoj nadimak duguje jednoj frazi koja na jeziku prodavaca i trgovaca znači "ima sve", "ima sve šta hoćeš", "sve što ti padne na pamet", "nema šta nema".

Pitate kako je neko mogao da zaradi nadimak koji doslovno znači "sve što možeš da zamisliš”?

Pa tako što je imao dobru taktiku. Kupovao je sve što nikome nije trebalo i čekao. Čekao je da se vremena promene. I promenila su se. Ono što nekad nije trebalo nikome, odjednom je postalo potrebno svima. Njegova roba je postala popularna, a on poznat po tome što može da nabavi - sve.

Preko noći je postao čuven širom zemlje a svaki trgovac koji nije mogao da udovolji zahtevu svoje razmažene mušterije slao bi je, zna se, Saso Mangeu. Popularnost ovog misterioznog trgovca širila se brzinom svetlosti a glas o njegovom umeću stigao je čak do Gadafija koji je baš u to vreme kovao velike planove za koje su mu trebali veliki igrači. A teško da je bilo većih od Saso Mangea.

Zato mu je Gadafi poverio jednu jako veliku i bitnu nabavku. Doduše, nikada nije otkriveno koja roba je bila u pitanju, jer mu se otad gubi svaki trag. Oni optimističniji veruju da je posle dila sa libijskim vladarom kupio neko ostrvce koje nikome nije trebalo i da i dan-danas uživa na njemu.

Bilo kako bilo, tek Saso Mange je jednostavno i bez traga nestao. Ali je zato njegov nadimak ostao da živi, pogotovu među trgovcima koji ga danas koriste kako bi opisali najvećeg među njima: onog ko ima sve što može da se poželi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.