DANAS JE SVETI GRIGORIJE NISKI, ZAŠTITNIK OD NEPRAVDE: Izgovorite OVU molitvu za oproštaj!
Sveti Grigorije Niski, Foto: Wikipedia

NA DANAŠNJI DAN

DANAS JE SVETI GRIGORIJE NISKI, ZAŠTITNIK OD NEPRAVDE: Izgovorite OVU molitvu za oproštaj!

Ovaj svetitelj je učinio mnogo za širenje vere i razvoj hrišćanstva.

Objavljeno: 09:32h

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik posvećen Svetom Grigoriju, episkopu Niskom, svetitelju koji je mnogo učinio za širenje vere i uspostavljanje hrišćanstva kakvog danas poznajemo.

Sveti Grigorije je bio episkop Nise, mlađi brat Svetog Vasilija Velikog, blizak prijatelj Grigorija Bogoslova. Bio je najpre samo prezviter, pošto beše ženjen, a kada mu umre žena, blažena Teozva, izabraše ga i posvetiše za episkopa u Nisi.

Odlikovao se ogromnom svetskom učenošću i duhovnim opitom. Učestvovao na Drugom vaseljenskom saboru. Misli se da je on sastavio drugi deo Simbola vere. Veliki besednik, tumač Svetog pisma, i bogoslov.

U vreme cara Valenta zbačen je s episkopske stolice i oteran u izgnanstvo. Osam godina provede ovaj sveti otac u izgnanstvu trpeljivo snoseći sve bede i sva poniženja. Najzad skonča u dubokoj starosti krajem IV veka preselivši se u Carstvo Božje i ostavši kroz sve vekove na zemlji kao veliko svetilo Crkve.

Narodni običaji i verovanja

Ovaj svetitelj je učinio mnogo za širenje vere i razvoj hrišćanstva. Svetac je preminuo u bedi, ali, prema predanju, nijednom se zbog toga nije požalio. Život je posvetio štićenju pravde i nevinih, kao i utemeljivanju pravoslavlja u hrišćanstvu. Ljude je učio da pronađu snage za oproštaj onima koji su im naneli nepravdu.

Svaki vernik danas bi trebalo da mu se pomoli.

Molitva na današnji dan

Bože otaca naših, čini uvek sa nama po Tvojoj krotosti, ne napuštaj nas Tvojom milošću, no njihovim molitvama u miru uredi život naš.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.