OGLASIO SE BATUT! GRAĐANI, PAŽNJA! O koronavirusu imaju da poruče jednu jako bitnu stvar!
Foto: Zorana Jevtić

spremni smo

OGLASIO SE BATUT! GRAĐANI, PAŽNJA! O koronavirusu imaju da poruče jednu jako bitnu stvar!

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ranije je izjavio da u Srbiji trenutno nema mesta za paniku

Objavljeno: 20:31h

Srbija je potpuno spremna za predstojeći period ukoliko Svetska zdravstvena organizacija proglasi koronavirus globalnom pretnjom, kaže Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Kisić Tepavčevićeva pojašnjava da to podrazumeva da u momentu ulaska u zemlju putnici prolaze kontrole sanitarne inspekcije, gde dobijaju rešenja o sprovođenju zdravstvenog nadzora.

- Napominjem da zdravstveni nadzor nije karantin, tu se ne ograničava kretanje putnika, ali imaju obavezu da se u naredna 24 sata jave nadležnim epidemiološkim službama instituta ili zavoda na području u kojem žive ili trenutno borave - pojasnila je ona.

Navodi da putnici od lekara dobijaju instrukcije o praćenju zdravstvenog stanja o narednom periodu, da mere temperaturu dva puta dnevno i u stalnom su kontaktu sa nadležnim epidemiologom.

Ukoliko se pojave bilo kakvi simptomi koji bi ukazali na infekciju, o tome obaveštavaju epidemiologa, koji će organizovati njihov transport do infektivne klinike.

- To su uobičajene mere koje omogućavaju da se svede na minimum mogućnost daljeg širenja infekcije - pojašnjava dr Kisić Tepavčević i dodaje da je zdravstveni nadzor mera sa kojom se susretao zdravstveni sistem u Srbiji.

U Kini je do sada prijavljeno 400 obolelih od korona virusa, a 17 ljudi je umrlo. Infekcija se već prenela u četiri zemlje - Južnu Koreju, Tajland, Japan, SAD.

U Infektivnoj klinici KCS rečeno je Tanjugu da se intenzivno prati razvoj situacije vezane za korona virus i da su u stalnoj vezi sa svim nadležnim institucijama i spremni su da reaguju u skladu sa okolnostima.

Epidemiolog Zoran Radovanović kaže da je ključno za dalje delovanje svih zemalja sveta, uključujući i Srbiju, kakvu će odluku danas doneti SZO i da li će korona virus biti proglašen globalnom pretnjom.

Pojašnjava da je korona virus uzročnik običnog nazeba, ali da je ovo treća bolest u ovom veku, nakon SARS-a i MERS-a, koju je izazvao korona virus a od koje se umire.

- Sada to već uzima međunarodne razmere. Na svu sreću, smrtnost nije, za sada, naročito velika, oko dva odsto. Možda je i manje, ako se ima u vidu da je mnogo više obolelih nego što je prijavljeno - rekao je Radovanović za Tanjug.

Podseća da virus može da izmeni strukturu i da u toku epidemije postane mnogo smrtonosniji.

Kaže da je najveća opasnost da se bolest proširi u zemlje koje imaju najintenzivniji vazdušni saobraćaj sa Kinom, a to su SAD, Rusija, Australija.

Navodi da je Kinu bolest pogodila u najdelikatnijem momentu kada počinje proslava lunarne Nove godine i kada na stotine miliona Kineza iz celog sveta putuje u Kinu.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ranije je izjavio da u Srbiji trenutno nema mesta za paniku, nakon što se u Kini pojavio novi koronavirus, koji se širi i na druge zemlje, a da je Ministarstvo preduzelo sve mere kako bi sprečila pojavu tog virusa u našoj zemlji, te da se situacija prati i pratiće se iz dana u dan.

Lončar je istakao da je na aerodromu postavljena najmodernija termovizijska kamera, koje svima koji uđu na beogradski aerodrom detektuje telesnu temperaturu, a ako se utvrdi da neko ima povišenu temperaturu, on se smešta u karantin, a zatim prebacuje na Infektivnu kliniku, gde se dalje prati njegovo stanje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.