10 GODINA PATRIJARHA IRINEJA U TRONU SVETOG SAVE: Predstavljeni film i knjiga o njegovom životu
Patrijarh se na kraju obraćanja zahvalio proti Stojadinu Pavloviću na trudu i posvećenosti, Foto: Promo

velika svečanost

10 GODINA PATRIJARHA IRINEJA U TRONU SVETOG SAVE: Predstavljeni film i knjiga o njegovom životu

Edicija fotomonografija o Patrijarhu Irineju u 10 tomova stvarana je 10 godina

Objavljeno:

U organizaciji Patrijaršijske upravne kancelarije danas je u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu proslavljena decenija od izbora Patrijarha srpskog Irineja za 45. po redu poglavara Srpske Pravoslavne Crkve.

foto: Promo

Predstavljanjem fotomonografije u 10 tomova u kojima je sabrani 15.000 fotografija o aktivnostima Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja tokom proteklih 10 godina koje je proveo na tronu Svetog Save ali i projekcijom jednočasovnog dokumentarnog filma ”Patrijarh srpski Irinej” koji ilustruje životni put aktuelnog poglavara SPC.

foto: Promo

Autor filma i urednik fotomonografije je protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije a izdavači fotomonografije su Patrijaršijski Upravni odbor i Službeni glasnik.

1 / 7 Foto: Promo

Današnjoj svečanosti u Patrijaršijskom dvoru, pored Patrijarha srpskog, prisustvovali su i Prestolonaslednik Aleksandar, visoki predstavnici verskih zajednica, vojske Srbije, policije, obrazovnih ustanova, zdravstvenih ustanova, kulturnog i javnog života prestonice i sveštenstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

U ime izdavača prisutnima se obratila direktorka Službenog glasnika Jelena Trivan a nakon nje, slovo o Patrijarhu proizneo je univerzitetski profesor i književnik Darko Tanasković.

"Edicija fotomonografija o Patrijarhu Irineju u 10 tomova stvarana je 10 godina. Svaki od tomova predstavlja godišnjak koji fotografijama i tekstovima govori o aktivnostima Patrijarha srpskog Irineja o svakoj godini ponaosob. Dokumentarni film "Patrijarh srpski Irinej" je Patrijarhova životna priča koju podupiru kazivanja njegovih savremenika i satrudnika u Prizrenu, Ostrogu, Nišu, Kruševcu i Beogradu" - rekao je prota Stojadin Pavlović, urednik fotomonografije i autor filma "Patrijarh srpski Irinej".

1 / 6 Foto: Promo

Usledila je projekcija filma nakon koje je, vidno iznenađen, prisutne pozdravio i blagoslovio Patrijarh srpski Irinej: ”Nisam očekivao događaj ovakvog nivoa, dok nisam došao u salu nisam znao da će ovom skupu prisustvovati ovoliki broj eminentnih ličnosti i dragih gostiju, mislio sam da ćemo film pogledati u uskom krugu saradnika, ovo je za mene zaista veliko iznenađenje i blagodaran sam na svemu ovome” – istakao je na početku obraćanja Patrijarh srpski Irinej dodajući da živimo u vremenu kada nije lako biti na nekom visokom položaju te da tako nije lako ni biti Patrijarh srpski, ali da se tokom proteklih 10 godina trudio i činio sve što je u njegovoj moći da Crkvu vodi ispravnim putem u ovim teškim vremenima koja za srpske Patrijarhe nikada i nisu bila laka.

Patrijarh se na kraju obraćanja zahvalio proti Stojadinu Pavloviću na trudu i posvećenosti, svim zaposlenima pri Patrijaraškoj upravnoj kancelariji i Patrijaršiji srpskoj, Služebnom glasniku kao izdavaču fotomonografija kao i uvaženom profesoru Darku Tanaskoviću na lepim rečima koje je uputio ali i istaknutoj Dramskoj umetnici Biljani Đurović koja je tokom današnjeg događaja podsetila na najznačajnije reči koje je Patrijarh uputio vernom narodu tokom proteklih 10 godina.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.