RTS-u STIŽE ZAHTEV 130 AKADEMIKA: Javni servis mora objektivno da izveštava o svim aferama
Izveštavanje o svim aferama, Foto: Dado Đilas

saopštenje

RTS-u STIŽE ZAHTEV 130 AKADEMIKA: Javni servis mora objektivno da izveštava o svim aferama

U saopštenju koje potpisuju doktori nauka, mahom univerzitetski profesori, precizno se navodi šta se očekuje od javnog servisa bez, kako navode, „intencije da se bave uređivačkom politikom“

Objavljeno:

Više od 130 članova akademske zajednice će sutra, 22. januara, Radio-televiziji Srbije predati zahtev za „hitno obezbeđivanje objektivnog izveštavanja RTS-a o svim aktuelnim i akutnim problemima u političkoj i društvenoj sferi“ i izveštavanje o svim aferama koje se tiču kako vlasti, tako i opozicije.

U saopštenju koje potpisuju doktori nauka, mahom univerzitetski profesori, precizno se navodi šta se očekuje od javnog servisa bez, kako navode, „intencije da se bave uređivačkom politikom“.

„Tražimo da se u udarnim terminima i u svim informativnim emisijama na objektivan način razmatraju sve afere – od afera Krušik, Jovanjica, Beograda na vodi, rušenja u Savamali, rampe u Doljevcima, tetke iz Kanade, plagiranih i falsifikovanih diploma i doktorata i ekološke katastrofe, pa do afera ’Đilasovih miliona’ i odnosa Boška Obradovića prema Ljotićevoj ideologiji, ali i sve druge postojeće i buduće afere koje se pre svega vezuju za stranke na vlasti, ali i za one u opoziciji“, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, pod objektivnim pristupom u izveštavanju podrazumeva se to da se obezbedi mogućnost ravnopravnog nastupa svih relevantnih strana i aktera, a koji bi mogli nesmetano i bez cenzure da iznesu svoje argumente i mišljenja.

„Pored toga, tražimo izbalansirano prisustvo u programu relevantnih političkih činilaca i aktera u društvu, kako u okviru izveštaja o njihovom radu u informativnim emisijama, tako i u okviru živih programa gde bi u formi otvorene debate iznosili svoje stavove“, traže predstavnici akademske zajednice.

Oni naglašavaju da je objektivno izveštavanje nužno za formiranje zrelog stava građana o društvu u kom žive zbog čega, kako navode, očekuju da javni servis „promeni pristup u svojim emisijama“.

„Smatramo da ne postoje ni razlog ni opravdanje za neispunjenje ovog zahteva. Naprotiv, neispunjenjem zahteva da građane Srbije informišete na objektivan način, kako to nalaže vaša struka, pokazali biste da je vaš cilj nešto drugo – manipulacija javnim mnjenjem. Umesto da budete informativni servis, nastavili biste da radite protiv interesa građana i njihovog prava da znaju pravu i potpunu istinu o svim bitnim društvenim pitanjima“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.