SMENE NA BOGOSLOVSKOM FAKULTETU OBRAČUN SA NEISTOMIŠLJENICIMA?! SPC pročišćava REDOVE ili jača NASTAVNI kadar?
U delu SPC postoji strahovanje da je smena vladike Maksima na Bogoslovskom fakultetu samo korak ka njegovom uklanjanju sa Eparhije zapadnoameričke, Foto: Stefan Jokić

turbulencije u crkvi

SMENE NA BOGOSLOVSKOM FAKULTETU OBRAČUN SA NEISTOMIŠLJENICIMA?! SPC pročišćava REDOVE ili jača NASTAVNI kadar?

Slučaj je eksplodirao kada je Maksim tvrdio da je Sv. Sava na prevaru zadobio autokefaliju SPC

Objavljeno:
Dejan Katalina

Pravoslavni bogoslovski fakultet Beogradskog univerziteta primio je 24. jula prošle godine odluku Svetog arhijerejskog sabora SPC o smeni dvojice predavača – redovnog profesora episkopa zapadnoameričkog Maksima (Vasiljevića) i docenta Marka Vilotića, aktuelnog sekretara episkopa diseldorfsko-nemačkog Grigorija (Durića), zbog čega su se ove smene počele tumačiti kao "politički čin".

Medijima je tada rečeno da se kadrovska pitanja na ovom fakultetu rešavaju u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, Zakonom o radu, aktima Beogradskog univerziteta i Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta.

Ova priča još od letos se vuče po društvenim mrežama, ali deluje kao da je ostala "ispod radara" u medijima, tako da je bila podložna raznim tumačenjima, a zvaničnih odgovora kao da nije ni bilo.

Naš portal je svojevremeno, na ovu temu, za mišljenje pitao i teologa Zorana Đurovića koji je ove smene na BFB objasnio na sledeći način, o čemu šire možete pročitati i OVDE:

- Bio sam do skoro klirik Vaseljenske Patrijaršije, ali je Maksim eksponent njihove politike, zbog koje sam se toplo zahvalio Fanaru i uzeo kanonski otpust iz te Patrijaršije, jer sam javno pisao protiv ideje istočnog papizma, koju ova zastupa, a nama je bilo zabranjeno, pod pretnjom raščinjenja, da i privatno možemo nešto da kažemo protiv takve politike. Slučaj je eksplodirao kada je Maksim tvrdio da je Sv. Sava na prevaru zadobio autokefaliju SPC. Kako se našao u nevolji, jer ipak je Sabor protiv takvih fanarskih interpretacija naše istorije (oni su u skorašnje vreme u mnogim studijama negirali da je Sava dobio autokefaliju), uzeo je i falsifikovao svoj tekst na njegovom sajtu teologija.net. Negiranje autokefalija je fanarska linija koja želi da sve one Crkve koje su van granica matičnih država, potčini sebi. Zato Maksim i veli da je Sava dobio nekakvu defektnu autokefaliju (kao ova tkz. Ukrajinska) za srpsku državu, pa bi se podrazumevalo da SPC eparhije u SAD pripadnu Fanaru. U skladu s tom politikom, Maksim i druga dvojica episkopa u SAD su radili na šizmi (raskolu) u SPC i da te eparhije podčine Vaseljenskoj Patrijaršiji - objasnio je Đurović i dodao:

- Više od desetak ljudi iz nastavnog osoblja bi se moralo otpustiti. Tamo su se našli na volšeban način. Tako npr. Vladan Perišić predaje patrologiju, a on nema ni osnovne teološke studije, niti pak specijalističke iz ove oblasti. I jasno je da nije držao tu katedru po naučnim kriterijumima, nego po „crkvenim“. Ili npr. Maksim Vasiljević leti iz SAD za Srbiju već godinama i drži predavanja, a uz to je episkop. To u svetu ne postoji. I sad, kad se napokon krenulo u raščišćavanje tih sumanutosti (ne bi valjalo koristiti blaži izraz), Kubat, Perišić, Maksim, Vilotić i ini se bune i to u ime slobode, modernosti i nauke! Ovo je retko drska zamena teza.

Povodom Đurovićevih teza oglasio se Episkop bački Irinej Bulović, koji o svom kolegi nema reči hvale:

- O Zoranu Đuroviću teolozi manje više znaju sve, jer je proteklih godina ispisao ponjave besmislenih tekstova protiv episkopa koji nisu po (samo)volji episkopa bačkog Irineja Bulovića. Samo niko sa sigurnošću ne može da kaže, a Đurović to krije kao zmija noge, čiji je on sveštenik?! Koji episkop ili koja crkva mu je nadležna. Ovo je bitan podatak, jer neko ko sebe zove sveštenikom, osim slobode i "junaštva" da piše šta god mu padne na pamet, trebalo bi da ima i odgovornost za sve što napiše. Možda Đurović i nije sveštenik, možda se lažno predstavlja, no to će se utvrditi u narednim periodu, jer je došlo vreme da se sazna Đurovićeva profesionalna adresa. Da li je on još uvek klirik episkopa kruševačkog Davida, koji mu je po nalogu Irineja Bulovića dao utočište kako bi Đurović izbegao odgovornost pred Vaseljenskom patrijaršijom u kojoj je služio, a koja je htela da ga procesuira, utvrdiće postupak koji će se sasvim izvesno pokrenuti protiv njega - napisao je Bulović.

U delu SPC, smatraju upućeni, postoji strahovanje da je smena vladike Maksima na Bogoslovskom fakultetu samo korak ka njegovom uklanjanju sa Eparhije zapadnoameričke, jer se u obrazloženju sinodske odluke, kako se priča, dovodi u pitanje i ispravnost njegovog učenja. To je na izvestan način najavio i patrijarh Irinej u svojoj prepisci sa duhovnim ocem vladike Maksima umirovljenim episkopom bivšim zahumsko-hercegovačkim Atanasijem (Jevtićem), koji traži povlačenje sporne sinodske odluke.

Na potezu je Pravoslavni bogoslovski fakultet, ali sve što se sada događa mogao bi da bude uvod u nove „čistke“ u Saboru, koji je od dolaska patrijarha Irineja na tron Svetog Save 2010. sklonio više arhijereja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.