Danas je Markovdan: Na današnji dan valja odspavati, a evo i zašto! (FOTO)

srpska slava

Danas je Markovdan: Na današnji dan valja odspavati, a evo i zašto! (FOTO)

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas praznuju Markovdan, krsnu slavu kod mnogih Srba koja se slavi dva dana posle mnogo rasprostranjenije - Đurđevdana
Objavljeno: 10:56h
Apostol i jevanđelista Marko (Jovan Marko) bio je sin bogate žene Marije, koja je bila prijatelj hrišćanima, jedan je od apostola (učenika) Isus Hrista i autor prvog jevađelja. Đurđevdan je, dan koji nikako ne smete da prespavate! Ali, zašto se zaboga danas kradu kapije? (FOTO)
Apostol Varnava i apostol Pavle uzeli su ga u pratnju na prvom misionarskom putovanju u Antiohiju.
Sveti Petar postavlja Marka za episkopa i šalje ga u Misir da propoveda. U Aleksandriji Sveti Marko je osnovao crkvu Božju, postavio episkopa, sveštenike i đakone. Predanje ga smatra osnivačem Crkve u Aleksandriji. Umoren od neznabožaca sahranjen je bio u Aleksandriji.
Apostol Marko je pisac, po vremenu pisanja, prvog Jevanđelja, koje nosi njegovo ime - Sveto Jevanđelje po Marku. Marka (Markovdan) 8. maja po Gregorijanskom kalendaru (25. april po Julijanskom kalendaru).
Srpski seljak na današnji dan nije izlazio na njivu jer je strahovao da će ga apostol Marko oštro kazniti gradom, olujom i gromovima koji će mu uništiti letinu.
Srbi veruju i da na današnji dan valja odremati samo ako je neko dremao i na Đurđevdan jer je to jedini način da se "izleči" od spavanja koje bi moglo da ga prati čitave godine.

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.