JEDAN OD NAJVEĆIH UMOVA 20. VEKA ROĐEN JE U BEOGRADU! Ovo NIKO nije znao
Tomas Nagel, Foto: Printscreen/Youtube/Harvard Law School

činjenica za ponos

JEDAN OD NAJVEĆIH UMOVA 20. VEKA ROĐEN JE U BEOGRADU! Ovo NIKO nije znao

Studirao je na univerzitetima u Kornelu i Oksforu, doktorirao je 1963. godine

Objavljeno: 14:47h

Tomas Nagel rođen je u Beogradu 4. jula 1937. godine u jevrejskoj porodici. Danas je poznati američki filozof, profesor filozofije i prava na Univerzitetu u Njujorku, a malo ko u njegovom rodnom gradu zna da je rođen baš u njemu.

Studirao je na univerzitetima u Kornelu i Oksforu. Doktorirao je 1963. godine na Harvardu kod profesora Džona Ravlsa. Posle toga podučavao je na univerzitetu u Brkliju (1963. - 1966.) i Prinstonu (1966.-1980.). Profesor filozofije u Njujorku postaje 1980., a 1986. godine postaje i profesor prava.

Član je Britanske Akademije, Američke akademije umetnosti i nauke, a dobitnik je mnogobrojnih priznanja. Između ostalih, 2008. godine dobio je Rolf Schockijevu Nagradu za logiku i filozofiju.

Nagel je svoj radni opus posvetio filozofiji uma, političkoj filozofiji i etici. Svetsku slavu stekao je kritikom redukcionizma u svom članku "What Is it Like to Be a Bat?” ("Kako je biti šišmiš") 1974. godine, ali i svojim doprinosom o etičkim, političkim i socijalnim pitanjima. U pogledu etike brani stanovište altruizma protiv npr. egoizma.

U svom članku ”What Is it Like to Be a Bat?” postavlja pitanje o tome da li je subjektivno iskustvo nešto što ne može da se redukuje na moždanu aktivnost. Nagel tvrid i to da filozofija uma neće nastaviti da se razvija sve dok se ne postavi jasna razlika između subjektivnosti i objektivnosti.

Njegove knjige prevedene su na sesetak jezika, a najpoznatije su "Pogled ni otkuda" ("The View from Nowhere"), "Šta to sve znači" ("What Does It All Mean?") i Poslednja reč ("The Last Word").

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.