DA LI ZNATE ZAŠTO JE MANASTIR ŽIČA CRVENE BOJE? Jedini tako izgleda, a odgovor se krije ČAK u 13. veku
Manastir Žiča, Foto: printscreen/youtube

Srpska istorija!

DA LI ZNATE ZAŠTO JE MANASTIR ŽIČA CRVENE BOJE? Jedini tako izgleda, a odgovor se krije ČAK u 13. veku

Zanimljiva priča o poreklu boje manastira

Objavljeno:

Žiča je srpski srednjovekovni manastir iz prve polovine XIII veka, koji se nalazi u blizini Kraljeva. Podigao ju je prvi kralj Srbije iz dinastije Nemanjića, Stefan Nemanjić, a značajnu ulogu u njenom podizanju imao je i njegov brat, Sveti Sava. Upravo tu krije se odgovor na jedno pitanje - zašto je Žiča baš crvene boje?

Manastir je “raspet” između Istoka i Zapada jer tvrde da se nalazi na jednakoj udaljenosti od Carigrada i Rima, te je zbog toga, kako kažu, posvećen Hristovom raspeću.

Žiču je podigao prvi kralj Srbije iz dinastije Nemanjića, Stefan Nemanjić. Ono što većina ljudi prvo primeti kada je u pitanju ova impozantna građevina jeste njena boja. Jer, nema baš mnogo manastira na svetu koji su tako intenzivno crvene boje.

S obzirom na to da je značajnu ulogu u podizanju Žiče imao i Sveti Sava, postoji zanimljiva priča o poreklu boje manastira.

Sveti Sava je jedno vreme boravio na Svetoj Gori, a po povratku iz Nikeje u Srbiju 1220. godine naredio je izvesne promene u arhitektonskom izgledu crkve. U trećoj deceniji XIII veka crkva je premalterisana i obojena u crveno.

Istoričari umetnosti smatraju da je to bila upravo ideja Svetog Save koji je na Svetoj Gori video hramove kao što su Lavra i Vatoped koji su bili crveni. Tamo se i upoznao sa verovanjem da crkva počiva na krvi mučenika i da je to simbolični oživotvoreno u boji crkava i nakon toga je zahtevao od majstora da i Žiču oboje na isti način.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.