HAKERI PROVALILI U ELEKTRONSKE DNEVNIKE U BEOGRADU I UPISIVALI OCENE Ova vest se širi mrežama, šta se tačno desilo?
Ilustracija, Foto: Profimedia, Printscreen/Youtube

pucanje sistema

HAKERI PROVALILI U ELEKTRONSKE DNEVNIKE U BEOGRADU I UPISIVALI OCENE Ova vest se širi mrežama, šta se tačno desilo?

O kojim školama se tačno radi nije precizirano

Objavljeno:

Krajem prošlog meseca pisalo se o tome kako su mnogi nastavnici, ali i roditelji imali problem sa pristupom elektronskim dnevnicima. Tačan uzrok tada nije objavljen, ali su postojale sumnje na takozvane DDoS hakerske napade, kojima se simulira prevelik broj ulaza, pa sistem "puca". Međutim, ta saga izgleda nije završena, pa ako je verovati pisanju na društvenim mrežama epilog cele ove priče mogao bi biti ukidanje elektronskih dnevnika.

Naime, na društvenim mrežama od strane roditelja pojavila se informacija o tome kako su u pojedinim beogradskim školama hakeri provalili u elektronske dnevnike i upisivali ocene. Takođe, kako pišu trenutno ne postoji način da se dnevnik bolje zaštiti, te će zbog toga da bude ukinut, a sve ocene iz prvog polugodišta moraće da budu prepisane u obične dnevnike.

O kojim školama se tačno radi nije precizirano. Ipak, pojavili su se oni koji nisu poverovali u ovakav scenariji.

- Malo je teže da upisuju ocene jer bi morali da imaju pristupnu tačku za svakog profesora. Slažem se da program ima jadnu zaštitu. Ali da znaš više desetina pasvorta i pristupnih brojeva, malo teže - napisao je jedan od tviteraša.

Poznavalac situacije u Novom Sadu rekao je kako se na kraju polugodišta događalo da pristup e-dnevniku bude onemogućen i po par sati.

- To tamo gde su priznali da im je hakovano. U Novom Sadu je par dana pred kraj polugodišta svaki dan bilo nekoliko sati bez pristupa e-dnevniku. Zvanično nikom ništa - napisano je.

Ipak, drugi mogući razlog mogao bi da bude i to što sistem ne može da podrži veliki broj ulaza nastavnika koji na kraju polugodišta upisuju ocene i sređuju dokumentaciju.

Ovim povodom kontaktirali smo sa Ministarstvom prosvete kako bismo saznali da li je moguće da se radi o hakerskim napadima na elektronske dnevnike, kao i o tome da li će isti ti dnevnici biti ugašeni, a u upotrebu biti vraćeni "obični dnevnici".

Iz Ministarstva su kratko odgovorili kako se radi o dezinformaciji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.