ŽIVOJIN MIŠIĆ BIO JE ČOVEK BEZ DLAKE NA JEZIKU! Genijalan odgovor vojvode ostavio je kralja BEZ TEKSTA
Genijalan odgovor vojvode Živojina Mišića ostavio je kralja bez teksta, Foto: Profimedia

NA DANAŠNJI DAN

ŽIVOJIN MIŠIĆ BIO JE ČOVEK BEZ DLAKE NA JEZIKU! Genijalan odgovor vojvode ostavio je kralja BEZ TEKSTA

Vojvoda Živojin R. Mišić je preminuo u Beogradu 20. januara 1921.

Objavljeno:

Srpski vojvoda Živojin Mišić umro je 20. januara 1921 u Beogradu. Učestvovao je u svim srpskim ratovima od 1876. do 1918. Neposredno je komandovao srpskom Prvom armijom u Kolubarskoj bici, a prilikom proboja Solunskog fronta je bio načelnik Vrhovne komande.Živojin Mišić je rođen 19. jula 1855. (7. jula po starom kalendaru) u Struganiku. Preci Živojina Mišića su se doselili u Struganik krajem 17. ili početkom 18. veka (nekada su se prezivali Kaljević i Lučić).

Vojvoda Živojin Mišić, rođen u Struganiku u opštini Mionica, zapamćen je kao jedan od najvećih vojskovođa Srbije, ali i čovek “bez dlake na jeziku” koji uvek govori ono što misli.

– U ratu se lako gubi glava, ali se lako gubi i obraz , a čast i obraz bili su mu najvažniji i u mirnodopskim danima – njegove su reči.

Sledeća priča se zbila sredinom 1920. godine i bila je žestok udarac na zdravlje već ostarelog vojvode. Naime, nakon što se, iako bolestan, Mišić prihvatio dužnosti načelnika Generalštaba vojske i mornarice Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, vrhovni komandant, regent Aleksandar Karađorđević, svratio je u njegovu kancelariju koja se tada nalazila u zgradi Vojne akademije i zatražio da mu vojvoda Mišić odmah saopšti detaljne podatke o nekoj malo važnoj stvari.

Vojvoda je pozvao svog ađutanta i izdao naređenje da mu se potrebni podaci pronađu u arhivi i dostave, ali regentu ovo nije bilo dovoljno dobro. – Pa zar vi o tome ne znate? – pitao je Mišića. – To je takva kaplarska sitnica da ja nju ne samo da ne mogu nego i ne treba da pamtim – odgovorio je vojvoda. Izgleda da je ova opaska uvredila vrhovnog komandanta. – Zar je to sitnica kad ja tražim!? – upitao je ljutito.

– Ma ko da je traži to je sitnica, i ja to ne znam – obrazložio je Mišić. Ovo je potpuno razbesnelo regenta Aleksandra. – Ne znate! A šta vi znate? Vi ništa ne znate! Ništa! – povikao je. Ovako oštar stav je verovatno mnogo povredio ostarelog vojskovođu. Odgovorio je u svom stilu.

– Ja ništa ne znam? Pa zar vi to tek sada vidite, posle Mionice i posle Suvoborske i Kolubarske bitke, posle Bitolja i Kajmakčalana, posle Dobrog Polja i zarobljavanja maršala Makenzena i posle Slovenije. Vidi se koliko ste vi vidovit kada tek sada zapažete da ja ništa ne znam. Čudim se i ne mogu dovoljno da se načudim što me još držite i trpite na ovom mestu. Postarajte se da za ovo mesto nađete pogodnije lice koje više zna, a ja onako mislim da mi ovde više nije mesto – rekao je.

Nije mnogo prošlo, a Živojin Mišić je pao u bolesničku postelju. Upućen je na lečenje u Pariz ali, nakon što je utvrđeno da se za njega ne može mnogo učiniti, tražio je da se vrati u Beograd.

Poslednje dane je proveo u Vračarskom sanatorijumu. Četrnaest meseci se borio sa bolešću. Za to vreme, Aleksandar Karađorđević ga je posetio samo jedanom, na Petrovdan 1920. nakon čega je održao govor odavši Mišiću najveće poštovanja i ističući njegove zasluge u borbi za slobodu Srbije.

Vojvoda Živojin R. Mišić je preminuo u Beogradu 20. januara 1921. u 5.30 časova pre podne. Bilo mu je 65 godina.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.