BOLAN PODATAK VEZAN ZA JASENOVAC I MLADE IZ SRBIJE: Ovo bi trebalo da se PROMENI!
Spomen-područje Jasenovac danas posećuje skroman broj ljudi, Foto: Beta/Lana Slivar Dominić

žalosna istina

BOLAN PODATAK VEZAN ZA JASENOVAC I MLADE IZ SRBIJE: Ovo bi trebalo da se PROMENI!

Dušan Nikodijević smatra da nismo zaboravili Jasenovac, te da je činjenica da se sada u drugoj državi uticali na smanjenje poseta

Objavljeno:

Spomen-područje Jasenovac danas posećuje skroman broj ljudi, školske ekskurzije su malobrojne, dok je i broj ostalih grupnih poseta veoma mali, piše Blic.

Mesto najvećeg ustaškog logora u Drugom svetskom ratu, prema podacima Javne ustanove Spomen-područje "Jasenovac", prošle godine posetila je 121 organizovana grupa.

Od toga, 33 su bile iz Hrvatske, a 88 iz okolnih zemalja, najviše 19 iz Slovenije, 17 iz Italije, 12 iz Amerike i tek na četvrtom mestu - 10 iz Srbije, navodi list.

O Jasenovcu bi se svakako moralo znati više, ali ne da bi smo se zbog toga svađali jedni sa drugima, nego da znamo šta se događalo i da se to nikada ne ponovi, kaže za Blic Dušan Nikodijević, istoričar i autor knjige "Jasenovac između broja i žrtava".

Nismo mi toliko zaboravili Jasenovac, navodi on i ukazuje da su raspad Jugoslavije i činjenica da se Jasenovac sada nalazi u drugoj državi uticali na smanjenje poseta.

- Sada učenici idu na neke neke druge destinacije, poput Grčke, Češke, Španije ili Italije. Ali trebalo bi da se razmišlja da, ako deca idu na zapad, recimo u Italiju, da se odvoji vreme i usput obiđe Jasenovac - rekao je Nikodijević.

On smatra da bi saradnja morala krenuti od ministarstava svih zemalja u okruženju, jer poseta Jasenovcu ne bi trebalo da bude važna samo đacima iz Srbije, nego svim mladima u regionu, kako se to nikada više ne bi ponovilo.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.