DOMAĆE ŽIVOTINJE VIŠE NEĆETE MOĆI DA VIĐATE U PROLAZU! Na Zlatiboru su ih već izmestili, a ovo je RAZLOG! (FOTO)
Ovce na Zlatiboru, ilustracija, Foto: RINA

mnogi će biti razočarani

DOMAĆE ŽIVOTINJE VIŠE NEĆETE MOĆI DA VIĐATE U PROLAZU! Na Zlatiboru su ih već izmestili, a ovo je RAZLOG! (FOTO)

Više nema kafice i životinjica!

Objavljeno:

Možda se nekom neupućenom turisti čini idealnom slika da dok pije kafu i uživa u pogledu na jezero koje se nalazi u centru Zlatibora, šetalištem prođe po neka koza, krava ili ovca. Ali, to na ovoj planinskoj lepotici nije moguće, jer je u avgustu 2019. godine na skupštnskom zasedanju doneta Odluka o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca‭ ‬u opštini Čajetina, a koja podrazumeva uobičajeno – nema domaćih životinja blizu centra.

foto: RINA

“Zlatibor je širok pojam i podrazumeva hiljade hektara površine, a do ‭izmena zakonskih odredbi iz‭ ‬2006.‭ ‬godine došlo je usled promene samog naselja,‭ ‬odnosno proširenja naseljenog mesta,‭ ‬izgradnjom stambenih‭ ‬i turističkih objekata na Zlatiboru i‭ ‬u opštini Čajetina.

foto: RINA

Ukoliko neko poželi da vidi domaće životinje, to može učiniti na kilometar od centra, gde su dozvoljene štale i odgajivačnice,‭ ‬rekao je za RINU, rukovodilac odseka za inspekcijske poslove u opštini Čajetina, Mićo Čubrak.

Zlatibor odavno nije pastoralno seosko naselje, a stazama kojima su rabadzije nekad na volivima vukli drva sada se šetaju turisti iz svih zemalja sveta, jer ovo jedna od najposećenijih srpskih turističkih destinacija i svi se slažu da kravi nije mesto na šetalištu. A stočari koji se ozbiljno bave ovom vrstom proizvodnje i dalje će imati podršku lokalne samouprave.

foto: RINA

“Ne postoji nikakva bojazan za poljoprivredne proizvođače koji rade na teritoriji opštine Čajetina, niti će biti bilo kakavih promena. Naša podrška će se nastaviti, a subvencije će biti još obimnije”, kazao je Čubrak.

Oni turisti koji baš čeznu za jagnjetom ili prasetom, mogu da uživaju u plodovima tora jer na tezgama koje se nalaze u centru Zlatibora sve vrvi od domaćeg kajmaka, sira, slanine i pršute. A oni koji baš žele da vide neku od domaćih životinja to će najbliže moći da učine u naseljima Zova, Potoci, Farma i Očka Gora.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.